Đaci i danas ostali bez izleta zbog prevoznika

Jučerašnji scenario po kome deca ostaju razočarana u školskim dvorištima, umesto da odu na izlet, ponovio se i danas u beogradskoj OŠ "Đorđe Krstić", jer dva od četiri vozača, koja je trebalo da prevoze učenike, nisu imali kvalifikacione kartice za obavljanje posla profesionalanog vozača.
Đaci i danas ostali bez izleta zbog prevoznika
Foto: Pixabay (ilustracija)
Četiri autobusa došla su jutros pred ovu školu kako bi đaci petog razreda otputovali u Tršić, a šestaci u Brankovinu, međutim, samo su dva vozača imala potrebne kartice, a druga dvojica potvrde da su predali dokumentaciju za njihovu izradu, prenosi "Blic".
 
Kako kaže direktorka škole, Jelena Volarov, prevoznik "Lui Travel" dan ranije im je saopštio da su svi autobusi u redu, kao i da su vozači prošli sve preglede, te da danas neće biti problema.
 
"Opet su bile problem kartice. Petake smo poslali na izlet, a šestacima je otkazan, oni su imali nastavu, iako nisu imali knjige kod sebe. Predstavnici agencije kažu da su se juče raspitali u Agenciji za bezbednost saobraćaja šta im je sve potrebno i da su sve to imali, ali je saobraćajni policajac jutros dobio nova uputstva i nisu ih pustili. Sada su se uključili Juta i Auto-moto savez Srbije i svako ima svoje tumačenje Pravilnika, da li je od 1. septembra ili od 1. januara", tvrdi direktorka.
 
Jedan od roditelja đaka ove škole tvrdi, međutim, da, osim papirologije, autobusi nisu bili tehnički ispravni, odnosno da nije bilo pojaseva na sedištima, a na jednom vozilu su sumnjali i u kočnice. Direktorka odbacuje te navode i kaže da je tehnički sve bilo u redu.
 
Iako su juče njihovi vozači sprečeni da voze decu na ekskurziju zato što nisu imali adekvatnu dokumentaciju, odnosno kartice, u "Lui Travelu" danas za "Blic" tvrde da su se vodili informacijama da se ipak može putovati bez kartica, odnosno samo sa potvrdama.
 
Deset neispravnih autobusa trebalo da voze decu
 
U poslednjih nekoliko dana 10 autobusa kojim je trebalo da deca idu na izlete ili ekskurzije isključeno je iz saobraćaja zbog tehničke neispravnosti, kaže načelnik Saobraćajne policije Nebojša Arsov.
 
On je naveo da su saobraćajni policajci prilikom pregleda autobusa, pred polazak dece na ekskurzije, posumnjali u tehničku ispravnost deset autobusa i poslali ih na tehnički pregled gde je utvrđeno da su bili neispravni. Čak pet autobusa imali su neispravne kočnice, dva autobusa neispravne uređaje za upravljanje, a na jednom su bile neispravne gume.
 
Navodi da je u OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu, gde juče 650 učenika nije otišlo na izlete, jedan autobus isključen i na tehničkom pregledu je utvrđeno da nema ispravne uređaje za upravljanje.
 
"To je nešto što bi trebalo da zabrine direktore škola, nastavnike i roditelje, a priča oko kartica vozača je pokušaj agencija i prevoznika da skrenu temu sa glavnog problema", tvrdi Arsov.
 
Saobraćajna policija, kako je naglasio, ima veliki problem što se izleti i ekskurzije ne prijavljuju na vreme, te ne mogu da se organizuju i pregledaju autobuse na vreme: "Osim toga organizatori prevoza - direktori škola i prevoznici, postavljaju autobuse pola sata, sat pre polaska tako da se iz tog razloga dešava da deca stoje i čekaju pored autobusa i nekoliko sati".
 
Dodaje i da veliki problem predstavlja to što decu na izlet ili ekskurziju voze umorni vozači.
 
"Pokušaćemo sa tužiocima da podignemo krivične prijave protiv onih prevoznika koji za vozače izdaju potvrdu da su imali odgovarajući odmor, a vozači su prethodnog dana radili", zaključio je Arsov.
  • NS Sale

    17.10.2019 17:42
    "Klizav teren"
    Žao mi je klinaca i roditelja što prođoše tako,a za prevoznike i agencije šta vam se desilo sa usklađivanjima zakona BS????
    Sad se lepo pokažite pa od nedelje"na popravni" sve iz početka UZ VELIKO IZVINITE, ALI GRATIS....
  • Iva

    17.10.2019 17:20
    Ne prijavljuju se zato što se i dalje masovno ide kao grupa slobodnih građana. To kako se naša deca vode na izlete, ekskurzije i kampove to nema nigde. Samo da je leba, igara i dnevnica. Edukacija ravna nuli.
  • PoP

    17.10.2019 17:13
    Vakuum
    Da bi prevoznici ispunili sve uslove, potrebno je da podignu cenu prevoza, što direktno utiče na cenu celokupnog aranžmana.
    Onda se roditelji bune za visoku cenu ekskurzije.
    Sada je nastao vakuum izmedju starih cena prevoza i novih uslova za prevoznike.

    Zamolio bih one koji mi lupaju minuse, da budu iskreni i priznaju da li su njihova privatna vozila tehnički ispravna, održavana u ovlašćenom servisu i da sa njima upravljaju uvek odmorni i trezni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.