Profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu: Zdravstveni sistem Srbije vreća bez dna i generator korupcije

Nezavisni naučni izvori ukazuju da je postojeći zdravstveni sistem Srbije vreća bez dna koja besomučno troši novac srpskih poreskih obveznika.
Profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu: Zdravstveni sistem Srbije vreća bez dna i generator korupcije
Foto: Pixabay (ilustracija)
To je nemogući socijalističko-utopijski sistem zasnovan na paradigmi "svima obezbediti sve", i ugrađen u srpski kapitalistički model društvenog uređenja zasnovan na slobodnom tržištu, ocenio je u komentaru za Danas redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, Goran Belojević.
 
Ovakav model je generator korupcije, jer u situaciji kada je nemoguće svima obezbediti sve, uvek negde postoji neko ko će odrediti ko je više jednak od drugih i koliko to košta. Tako je stvorena srpska medicinska korupciona mreža koja metastazira kao melanom. Srpski narod zna da kad ide u bolnicu da legne, mora prvo da se raspita kome i koliko u bolnici treba platiti da bi bio jednakiji od drugih. I da bi preživeo i izašao zdrav.
 
Po očekivanom trajanju života srpska novorođenčad u ovom trenutku zaostaju za novorođenim iz Slovenije, BiH, Makedonije i Hrvatske za 0,5-2,5 godina (Index Mundi 2019). Srbija ima najveću opštu dobno prilagođenu stopu mortaliteta od kancera u Evropi i četvrtu najveću u svetu (Borgen Project 2018).
 
Od 1975. do 2016. godine gojaznost kod odraslih se u Srbiji udvostručila kod muškaraca i učetvorostručila kod žena (World Data Atlas 2016). U Srbiji puši 38% žena i 32% muškaraca i pored zakona protiv pušenja (Boričić 2013). Osam od deset srpskih lekara planira da napusti zemlju (Krstić et al. 2015). Srpski zdravstveni sistem nije održiv u dužem periodu, sa znatnim zaostajanjem preventive u odnosu na kurativu i gotovo nepostojećom saradnjom između državnih narodno-zdravstvenih ustanova (Ernst & Young 2015).
 
"Šta raditi? Potrebno je postojeći nemogući zdravstveni sistem Srbije razrušiti do temelja. Zatim izgraditi potpuno nov, originalan, održiv i efikasan zdravstveni sistem."
 
Osnovna paradigma novog sistema je misao genijalnog Andrije Štampara da lekar traži pacijenta, a ne obrnuto, da je lekar socijalni radnik i učitelj zdravlja. Prekretnicu predstavlja po Štamparu momenat kada zdravstveni sistem počne da se tretira kao najvažnija poluga nacionalne ekonomije, a ne vreća bez dna. Narodno zdravlje prestaje da bude javno i tako postaje narodno blago.
 
Privatni lekar opšte prakse koji radi u svom domu osnova je novog funkcionalnog zdravstvenog sistema, smatra Belojević.
 
Za to mu država ne postavlja nikakve prostorne preduslove, jer se ne bavi invazivnim metodama. Od države dobija paušal za brigu o zdravlju porodica koje žive u neposrednoj okolini njegovog doma, gde može peške doći za 10 minuta. IT omogućava on line vezu sa Ministarstvom zdravlja i sa Institutom Batut i kompletnu dokumentaciju o pacijentima. Lekar opšte prakse ima obavezu da u određenim vremenskim intervalima vrši zakazane preventivne posete porodicama i tako zaista postaje pravi porodični lekar.
 
Opširnije na sajtu Danasa.
  • Činjenice

    18.10.2019 22:04
    Jadna li smo država
    Skoro je jednom našem vrsnom hirurgu ponuđeno milion američkih dolara godišnje kao startna godišnja plata, bez bonusa i čašćenja pacijenata, koja su uobičajena u Arapskim Emiratima.
    Čovek je odbio ponudu iz porodičnih razloga.

    A što se onih koji ostaju tiče, oni za "Dobar dan, doktore" uzimaju po 3-4000 dinara i to više puta, izbegavajući da uslugu pruže valjano do kraja, kako bi naterali pacijenta da dolazi više puta. Pri tome procenjuju posao koji radi i imovno stanje, gledajući pacijenta prvenstveno kao kravu muzaru.
    Cene operacija koje su do skoro bile 800-1000 evra sada su narasle na 1500 i preko 1500,
    zavisno bukvalno od alavosti lekara.
    Tako im Hipokrata.
    Pri tome, naravno, sve bez PDV-a i ikakvog fiskalnog računa, ikada.

    Možda nije lepo, ali je to realno stanje.
  • milicica

    17.10.2019 21:36
    nista mi nije jasno
    O cemu vi pricare o tolikom odlasku lekara e to ni pas sa maslom nebi pojeo a ja ni toliko. Prvo svaki iole valjani lekar a po bolnicama i svi a pogotovo hirurzi bez 500 evra nece nista uradiditi i necete dobiti termin jer ih kobajagi nema ali ja cu vam pomoci i dalje se samo kaze i dogovori tarifa, drugo od pocetka godine samo je 3000 ljudi napustilo Srbiju i nisu svi lekari, drugo pa ono sto je zbilja zavrsilo fakultet ucezi i steklo med. obrazovanje starije i srednje generacije i mogu napolje ali mladi koji su vezama i vezicama pozavrsavali studije od znanja nemaju ni z i svesni su toga i njima je ovde dobro, malo rade dobro napune dzepove a napolju brale toga nema. Plate ali zahtevaju rad, red i posvecenost bez dodatnih evrica pa ko voli nek izvoli.
  • ha,ha,ha

    17.10.2019 21:24
    Ha, ha, ha
    Pa prvi doktori ne žele da se zavede red, jer kako bi se onda navatirali kao što sada rade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija