Učenici knjaževačke gimnazije napravili raketu od plastične flaše

Na međunarodnom takmičenju u raketnom modelarstvu u Sremskoj Mitrovici učenici knjaževačke gimnazije osvojili su prvo mesto u kategoriji učenika osnovnih i srednjih škola. U okviru programa "CanSat" osmišljenog po modelu Evropske svemirske agencije "ESA" zadatak im je bio da od priručnih materijala naprave raketu i satelit i uspešno ih lansiraju.
Raketa koju su knjaževački gimnazijalci Mateja, Anastasija, Filip, Dušan i Ilija, uz pomoć svog profesora fizike osmislili i napravili od plastične flaše, poletela je uvis više od pedeset metara. U drugom delu takmičenja, sa satelita, takođe izrađenog od priručnih materijala, uspešno su posle lansiranja primili signal.
 
Model rakete sa kojim su se takmičili pogonjen je vodom pod pritiskom.
 
Pripreme za takmičenje trajale su nekoliko meseci. Takmičarski tim morao je da savlada mnogo novih znanja i veština iz oblasti fizike, informatike i raketnog inženjeringa.
 
Osim učenika, za tamičenje su se posebno pripremali i njihovi profesori.
 
Prezadovoljni ostvarenim uspehom mladi maketari najavljuju da će i sledeće godine učestvovati na Ken sat takmičenju za koje će uskoro početi da se pripremaju.
 
Priču i video pogledajte na sajtu RTS-a.
  • vesna

    18.10.2019 10:32
    Tako se uči fizika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.