Frilenseri u Srbiji: Poslovanje slobodnije, ali i nesigurnije

Oni sami biraju radno vreme, radno mesto i klijente, rade uz pomoć interneta i to su im uglavnom dodatni poslovi.
Frilenseri u Srbiji: Poslovanje slobodnije, ali i nesigurnije
Foto: Pixabay
Poslovi su razni - od časova engleskog jezika do programiranja.
 
"Gledam da dođem do neke cifre od 500, 600 evra mesečno, da mi to bude dodatna plata. Ne bih se ni trudio više, zato što bih onda morao da to stavim na prvo mesto, taj posao, a trenerski na drugo, a ne želim to da radim, ja sam se školovao da budem trener", kaže za RTS Milan Askelievski, tutor engleskog jezika.
 
Ima i onih kojima je rad preko interneta osnovni posao.
 
"Neko ko krene u sve to razmišlja odmah kako će moći kroz nekoliko meseci da ima neke sigurne prihode, da će moći da se osloni na to. To nije situacija i osoba koja kreće u frilens svet treba da bude spremna na to da neće u startu imati neka možda zamišljena očekivana primanja, ali kroz neko vreme, evo meni je trebalo nekih godinu dana da dođem do neke cifre koja je meni prihvatljiva", navodi frilenserka Ana Vukašinović.
 
Frilenseri su zadovoljni odnosima sa poslodavcima i klijentima. To je možda zbog toga što se kvalitet poslovanja ocenjuje.
 
"Korektni su skroz. Kinezi su recimo vrlo precizni. Tačno ti kažu šta treba, šta ne treba, šta se očekuje, šta je zabranjeno. Ako kršiš neka pravila, oni imaju tačno određen pravilnik kako će te sankcionisati, tako da ništa nema da bude sivo ili nejasno", ističe Milan Askelievski.
 
"Dešava se često da ljudi za te klijente za koje rade da klijenti imaju jako dobro iskustvo s frilenserima iz Srbije i da žele da prošire svoj tim u Srbiji, među ljudima iz Srbije. Meni se dešavalo često da moji klijenti traže od mene da im nađem ljude u Srbiji", dodaje Ana Vukašinović.
 
Posao se može naći za nekoliko sati i započeti sledećeg dana, ali je lako i izgubiti ga. Zato frilenseri često rade sa više klijenata.
 
"Ako vam neko ne odgovara vrlo ćete lako prekinuti saradnju s njim. Nema tu nekih kompleksnih ugovora, davanja otkaza, otkaznih rokova. Ako nekom ne odgovara samo je potrebno da kažete: 'Izvini, ja bih da završimo saradnju'. Nema ljutnje ni sa jedne strane, to je potpuno normalno", objašnjava Ana Vukašinović.
 
Frilenseri najčešće paušalno plaćaju porez. "To je određena vrsta rupe u zakonu, jer ste vi zakonom ograničeni na šest miliona dinara prometa na godišnjem nivou da biste bili paušalac. U slučaju da imate veći promet od toga, vi ste suštinski na teritoriji utaje poreza i kršite zakon", naglašava prof. dr Goran Radosavljević, profesor FEFA.
 
Paušalci nisu kreditno sposobni, a provizije sajtova preko kojih se poslovi nalaze mogu da budu visoke. Frilensovanje je slobodnije, ali i nesigurnije. Pitanje je samo šta je kome značajnije.
  • Štrupfeta

    21.10.2019 18:35
    @ grunf
    Paušalci nemaju pravo ni na kakav povrat poreza i nikada takvo pravo nisu imali.
    Paušalcima PU nikakav trošak ne priznaje. Računa se samo promet preko računa.
    Osnuj d.o.o. ili vodi knjige.
  • Štrupfeta

    21.10.2019 17:15
    @ grunf
    Porez neće da skoči na 60%. Porezi i doprinosi su oduvek 68% za paušalce i plaćećemo i dalje 68%.
    Skočila je osnovica koju pretpostavljaju da ćemo zaraditi , jer će skočiti zvanična prosečna zarada čim se plate u javnom sektoru povećaju, pa ćemo plaćati više.
    Tako je oduvek . Da si paušalac koji plaća poreze znao bi. Čim povećaju njihove plate, nama povećaju poreze.
    Jbg neko mora da uplati u budžet , ne mogu svi da se okače o državne jasle i da prave promete od kupovine lux robe da bi izigravali srednji sloj.
  • grunf

    20.10.2019 21:09
    porez
    Svi pricaju samo o porezu. Generalno, posteno je da se sve oporezuje po zakonu, bilo to IT ili advokatura. Ali niko ne spominje povrat poreza. Preduzetnici su dosad imali samo prihode. Ako ce da skoci porez na 60%, da li ce se onda uvesti i rashodi? Mozda nam bude bolje da otvorimo doo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija