Treba li sport da postane izborni predmet na fakultetima

Sa novom akademskom godinom, za studente je počela i nova sezona sportske lige. Sveukupni pobednik lige studenata Univerziteta u Beogradu u protekloj akademskoj godini je Fakultet organizacionih nauka.
Treba li sport da postane izborni predmet na fakultetima
Foto: Pixabay (ilustracija)
 Međutim, većina studenata se ne bavi sportom, jer ga kao predmeta, izuzev na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, nema.
 
Sporta kao predmeta nema na fakultetima od 1998. godine. Danas uglavnom egzistira kroz sportska društva fakulteta i aktivnosti studentskog parlameta.
 
"Mi bismo zaista voleli da imamo segment gde ćemo se baviti fizičkom aktivnošću, jer mislim da je to neophodno za studente koji su i pod stresom, uče, tako da bi to bio dobar izduvni ventil u ovom trenutku, ali bojim se da u trenutnim planovima i programima studijskih programa ne verujem da ima mesta za takav jedan predmet", kaže za RTS Danilo Potparić, student prorektor Univerziteta u Beogradu.
 
Dok je postojalo, rekreativno bavljenje sportom brucoša pokrivalo je Ministarstvo prosvete. Danas takvih mogućnosti nema, kažu profesori.
 
"Radimo na nekim modelima koji bi obezbedili malo podrška ministarstva, malo podrška fakulteta, malo doprinos studenata, da na taj način vratimo rekreativni sport, jer naravno da je vrhunski sport značajan, ali za zdravlje nacije važno je da se steknu navike zdravog življenja i redovnog bavljenja sportom", navodi prof. Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu.
 
Pre tri godine osnovano je Sportsko udruženje Univerziteta u Beogradu.
 
"Mi apsolutno radimo na tome da u narednih nekoliko godina se u nomenklaturu predmeta implementira izborni predmet sport. Naravno, da bismo to uspeli mi moramo promovisti univerzitetski sport", ističe Miloš Obradović, sportski direktor Univerzitetskog sportskog saveza Srbije.
 
U futsalu, košarci, odbojci, rukometu, američkom fudbalu i šahu takmiči se oko 3.000 akademaca.
  • @...

    21.10.2019 10:09
    "A da se pruzi mogucnost, umesto da se namece obaveza?"

    Druze, jesi li bar naslov pročitao pre nego sto si bacio komentar?
  • hemodroid

    20.10.2019 19:56
    Ko se do dvadesete godine nije bavio sportom ni nece i ne treba ga ni terati ali da se pruzi mogucnost za neki vid besplatne rekreacije studentima koji to zele svakako.
  • lecce

    20.10.2019 19:50
    A moze li neki esport, s obzirom da smo DIGITALNI LIDER REGIONA?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija