Strategija: Kako mladima dati dobar razlog da ostanu u Srbiji

Sedmogodišnjom strategijom za upravljanje ekonomskim migracijama Srbija će pokušati da reši dva ključna zadatka - da motiviše mlade da ne odlaze iz zemlje, a one koji su otišli, da se vrate.
Strategija: Kako mladima dati dobar razlog da ostanu u Srbiji
Foto: Pixabay
Od Strategije za upravljanje ekonomskim migracijama od 2020. do 2027. očekuje se da preokrene negativan migracioni bilans, prenosi RTS.
 
"Namera nam je da saznamo u kom smeru se razvija svaki grad, svaki region u našoj zemlji, kad se nešto gradi, kad su u pitanju industrijski centri, ko dolazi tamo i da to prati obrazovanje, da se školuje potreban kadar", naveo je Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja.
 
Poslednji planski dokument Srbija je imala osamdesetih godina.
 
"I dalje deluje kao naučna fantastika u našem slučaju. Ta prespektivnost, to je nešto što mladi žele da vide kao nosioci budućeg razvoja. Granice su sve otvorenije, to je realnost koju strategija mora da prepozna da ne budemo samo izvoznici radne snage", kaže za RTS demograf Vladimir Nikitović.
 
Stiže predlog i Nacionalne alijanse za ekonomski i lokalni razvoj - da se uredi zapošljavanje preko interneta.
 
"Gde je prosek zarada 800 evra mesečno, on sedi u Srbiji, radi u Srbiji preko platforme, radi za poslodavca, ali sva sredstva dolaze upravo u Srbiju, on troši ovde i ovde ostaje da živi", kaže Jelena Bojović iz NALED-a.
 
Strategija, kažu, treba da olakša i poslodavcima - pre svega smanjenjem administracije i troškova.
 
Adresa sa koje se najbrže odlazi u inostranstvo odavno je beogradski Elektrotehnički fakultet, a razlog je, kako kaže dekan Milo Tomašević, taj što fakultet daje kvalitetno obrazovanje koje studentima omogućuje da rade bilo gde u inostranstvu.
 
"Mi samo u Silicijumskoj dolini u Kaliformiji imamo 1.000 njih koji su završili ETF i to je nemerljiv potencijal", kaže Tomašević.
 
Studenti kažu da su upisivanjem ETF-a imali na umu i odlazak u inostranstvo. Iako smatraju da bi se sa diplomom ETF-a lako zaposlili i u zemlji, kao razlog ističu veća primanja. 
  • Trt

    22.10.2019 10:24
    @Станко Србин

    Zaboravio si da napišeš 'схопова', iskliznuo ti praziluk kojim kuckaš po tastaturi?
  • Станко Србин

    21.10.2019 09:29
    Ха ха
    Да би млади престали одлазити, треба забранити продају кофера и путних торби. Бит ће им жао оставити скупоцену гардеробу коју су родитељи купили зато што тамо неће моћи зарадити више од гардеробе из секондханд шопова.
  • Bob

    21.10.2019 09:04
    Opet stativa
    Parafraziracu komentatora iz jedne slicne price: Jeste plata ima uticaj ali zivot u uredjenoj zemlji nema cenu.
    To je ono zbog cega mladi i ne tako mladi odlaze.
    Sa druge strane licno mislim da je strategija tu reda radi. Da kao eto nesto rade na tom pitanju. Nasoj vlasti odgovara da mladi i pametni odu da se ne stvara neka masa mislecih ljudi koja moze da ih ugrozi u buducnosti.
    I trece: precednik je sam javno rekao, u malo nejasnom kontekstu doduse, da ce ovde ziveti neki drugi narod(i). Da li je to bila neka stilska figura ili neciji plan - vreme ce pokazati. Ja se bojim da je ovo drugo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija