Obavezan predškolski program za decu mlađu od pet i po godina biće uveden postepeno

Obavezni predškolski program za decu mlađu od pet i po godina uvodiće se postepeno i tamo gde bude uslova za to, nezvanično saznaje Politika u Ministarstvu prosvete.
Obavezan predškolski program za decu mlađu od pet i po godina biće uveden postepeno
Foto: Pixabay
List piše o tome da je najava ministra prosvete Mladena Šarčevića da će deca od treće godine pohađati obavezni i besplatni pripremni predškolski program izazvala negodovanje među predstavnicima sindikata koji zastupaju vaspitače, a s obzirom da oni ukazuju na to da još nije rešen ni problem prebukiranosti vrtića.
 
Oni su upozorili da je broj dece upisane preko norme u obdaništima porastao sa 11.000 na 40.000 do 60.000 i ukazali na to da novac namenjen rešavanju prebukiranosti nikako ne bi smeo da bude preusmeren na proširenje predškolskih grupa mlađom decom.
 
U Ministarstvu su za Politiku rekli da su Nacionalni milenijumski ciljevi razvoja u Srbiji predviđali da do 2010. 70 odsto dece od tri godine do polaska u školu bude u vrtićima. Statistika se, međutim, nije poklopila sa tim, ali je trenutni obuhvat mališana tog uzrasta 72,35 odsto.
 
Kako je za veći obuhvat dece potrebno unapređenje u organizovanju službi lokalne samouprave, ali i više novca za obdaništa, u ministarstvu kao rešenje vide izgradnju novih vrtića i rekonstrukciju postojećih.
 
Politika navodi da je projektom koji se realizuje s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj, između ostalog, planirano da se obezbedi oko 17.000 novih mesta za decu od tri do pet i po godina u novim renoviranim ili prenamenjenim objektima u najmanje 30 gradova i opština.
 
Kroz drugi projekat iz predpristupnih fondova EU biće obezbeđena stručna pomoć za zaposlene u vrtićima u 50 lokalnih samouprava, navode u ministarstvu, te ističu da povećanje broja mališana od pet i po godina koji idu u predškolsko planirano Akcionim planom za primenu Strategije razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020, a i nova razvojna agenda UN predviđa da do kraja 2030. sve devojčice i dečaci imaju pristup kvalitetnom školskom programu.
  • Novosađanka62

    21.10.2019 11:22
    Vrtići
    Prvo izgradite još vrtića, pustite decu da se u njima igraju, a u školi neka uče da pišu i čitaju.
  • Marko

    21.10.2019 09:57
    Sva deca u obdanište, i da uče! Nemojte se glupirati tu sa "pustite decu da se igraju, nja nja..."... Naravno, niko ne očekuje da deca od 4 godine sede u čkolskoj klupi, i naravno da će sve da uče kroz igru... Neće ništa da im fali.
  • NS Sale

    21.10.2019 09:31
    A šta bi sa.....?
    Nzm koliko nam je sećanje "kratko" u nizu "reformi školstva" u proteklih 15ak godina,gde je trebalo da se to" pred školsko" prebaci na nivo škola,pa bi klinci taj deo adaptacije prošli u školi!!!Time bi se rasteretili vrtići,a škole popunile i decom,a i vaspitačima-učiteljima???!!!
    Iz prve ruke znam da je taj sistem u Sloveniji sproveden i da odlično funkcioniše,klinci uz PREVASHODNO igru uče i pripremaju se za prvi razred!!!Sve je to "trebalo biti"....a dođosmo na POČETAK.....tako nam i TREBA!!!!!????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija