Kazaljke pomerene sat unazad

Zimsko računanje vremena počelo je danas, 27. oktobra, kada se kazaljke pomeraju jedan sat unazad.
Kazaljke pomerene sat unazad
Foto: Pixabay
Prethodne noći, u tri sata, kazaljke je trebalo pomeriti jedan sat unazad, tako da se vreme u tri sata računa kao dva.
 
Zimsko računanje vremena traje do poslednjeg vikenda u martu 2020. godine.
 
Evropski parlament je 4. marta ove godine izglasao da se ukida pomeranje sata od 2021. godine, pa će tako sve zemlje EU morati da odaberu letnje ili zimsko računanje vremena.
 
Zagovornici ove odluke tvrde da je ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena korisno za uštedu energije, dok protivnici tvrde suprotno.
 
Predloženo je da izmena vremena poslednje nedelje u martu 2021. godine treba da bude i poslednja za zemlje EU koje se odluče za letnje računanje vremena.
 
Pomeranje sata uspostavljeno je sedamdesetih godina prošlog veka, kao pokušaj uštede energije zbog naftne krize.
 
Letnje računanje vremena u bivšoj Jugoslaviji uvedeno je 27. marta 1983. godine. Od 2002. godine Evropska unija, kao i ostale zemlje u Evropi odredile su da početak letnjeg računanja vremena počinje poslednje nedelje u martu i završava poslednje nedelje u oktobru.
 
Pomeranje kazaljki uvedeno je uz obrazloženje da se time "produžava" dan, omogućava ušteda u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim. Pojedini astronomi su protiv veštačkog "produženja" dana, jer smatraju da prirodu ne treba "mučiti", makar se to pravdalo i ekonomskom računicom.
  • Marko

    30.10.2019 20:08
    @Bojan
    Pa ne može se to tek tako izvesti pobogu... Postoje neke konvencije, procedure. Mora se formalno odrediti da se prestaje sa pomeranjem vremena. Dakle vraća se način računanja vremena od pre dakle zimsko. I tako funkcionišemo dok se ne dogovori i vidi oko zone (to može i da potraje i pitanje je da li može da se izvede)... Ne može to tako kako vi mislite....
  • Bojan

    30.10.2019 09:35
    @Marko

    Samo sam skrenuo pažnju na to da previše komplikuješ. Vremenska zona o kojoj pričaš je jednaka našem letnjem računanju, pa je priča o uvođenju zimskog kao 'originalnog' potpuno besmislena kad nam to vreme očigledno ne odgovara.
  • Marko

    29.10.2019 20:35
    @Bojan
    Čestitam, otkrili ste Ameriku.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija