Zbog pranja novca uhapšeno 11 osoba

Zbog sumnje da su u poslednje dve godine počinili više poreskih krivičnih dela i pranje novca policija je uhapsila 11 osoba u Subotici, Beogradu, Dobanovcima, Pančevu i Vranju.
Zbog pranja novca uhapšeno 11 osoba
Foto: Pixabay
Oni su osumnjičeni da su, od 15. oktobra 2017. godine do 15. oktobra ove godine, neosnovano iskazivali iznos za povraćaj poreza i poreski kredit od preko 542 miliona dinara, kao i za pranje novca u iznosu od preko 441 miliona dinara.
 
U toku postupka privremeno je oduzeto pet šlepera razne tekstilne robe, 330.000 akciznih markica, oko 8.500 litara alkoholnog pića, kao i određeni iznos deviza. Vrednost privremeno oduzete robe, koja je prebačena u magacine Poreske uprave, iznosi oko 103 miliona dinara.
 
Osumnjičeni su iskoristili privredno društvo iz Subotice da bi stvorili privid legalnog uvoza tekstilnih proizvoda iz Turske, koje su, zatim, nezakonito prodavali na sivom tržištu unapred poznatim kupcima, fizičkim licima, za gotovinu, bez izdavanja računa, u cilju ostvarivanja prava na povraćaj obračunatog poreza na dodatu vrednost.
 
Potom su, kako se navodi u saopštenju MUP-a, u svojim poslovnim knjigama prikazali da su robu prodavali "fantom i peračkim" preduzećima koja su sami osnivali po višestruko umanjenim cenama i sačinjavali lažnu poslovnu dokumentaciju. Na taj način su, kaže se, izvršili neosnovan povraćaj PDV-a u iznosu od preko 542 miliona dinara.
 
Osumnjičeni su izvršili i krivično delo pranja novca tako što su, navodi se u saopštenju, neosnovano ostvaren povraćaj poreza na dodatu vrednost u ukupnom iznosu od preko 441 miliona dinara, za koji su, kaže se, znali da je ostvaren nezakonito, na osnovu lažnih poreskih prijava iskoristili za plaćanje carinskih i poreskih obaveza, kupovinu deviza i uplaćivali drugim privrednim društvima.
 
Osumnjičeni su uz krivičnu prijavu predati Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.
  • Rale

    21.10.2019 21:26
    2 godine
    Jel to nemoze u korenu da se sasece nego im treba dve godine da dobro ojade drzavu pa tek onda hapsenje
  • samo pitam

    21.10.2019 21:25
    za početak ovo
    A jel' pronađen kradljivac identiteta firme Asomacum?
    Mis'im, prošlo je dosta vremena...
  • svasta

    21.10.2019 19:41
    ko na vasar
    Uhapsiti uzbunjivača koji ih je otkrio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.