Krov nad glavom: Grad Beograd traži od iseljene porodice da plati troškove rušenja kuće 10.000 evra

Član združene akcije "Krov nad glavom" Vladimir Logos kazao je danas da grad Beograd traži od porodice Osman, koja je iseljena iz svog doma na Dorćolu 15. oktobra, da pokrije troškove rušenja u vrednosti 10.000 evra.
Krov nad glavom: Grad Beograd traži od iseljene porodice da plati troškove rušenja kuće 10.000 evra
Foto: Pixabay
Logos je na konferenciji za novinare u Medija centru kazao da "ne samo da uzimaju krov nad glavom, već i teraju kao beskućnike u dužničko ropstvo" i dodao da smatra to sličnim srednjovekovnom robovlasništvu.
 
"Naš osnovni zahtev koji sada na ovoj konferenciji iznosimo jeste da se porodici Osman nađe smeštaj od minimalno 100 metara kvadratnih, da grad ima dužnost da to učini što pre dajemo im rok dve nedelje da pozovu porodicu na razgovor i da dogovore plan preseljenja, i da porodica bude novčano obeštećena zbog pretrpljenog straha i nasilnog izbacivanja iz njihovog jedinog doma", istakao je Logos.
 
On je kazao da se nasilno rušenje jedinog doma porodice Osman desilo i pored obaveze grada da porodici obezbedi drugi smeštaj, prema Zakonu o stanovanju, članu 78 i 79.
 
"Potpuno je svejedno u situacijama gde je neki investicioni projekat kao što je Marina Dorćol, da li je objekat legalan ili nije. Grad je svejedno imao obavezu da ih negde premesti, da da smeštaj u istoj kvadraturiu kojoj je bila i kuća koju su oni srušili", ocenio je Logos i dodao da su se institucije grada potrudile da porodicu izbrišu iz katastra, gde je prethodno bila upisana, i da zamene brojeve kuće kako bi imali osnova za rušenje i kako bi izbegli obavezu da porodici nađu krov nad glavom.
 
Logos je istakao da je tokom samog iseljenja sestri Seladina Osmana, Suzani Aliji koja je obolela od raka, pozlilo i da je odvezena u bolnicu gde se nalazi i dalje, a dodao je i slučaj porodice Demše iz Zemuna, gde je Aleksandar Demše koji je oboleo od dijabetesa, usled stresa izazvanog nasilnim iseljenjem, preminuo.
 
Muhamed Osman kazao je da "ovo više nikome u Srbiji ne sme da se dogodi" i dodao da bez obzira da li neko ima rešenje, da li je u problemu sa imovinsko-pravnim odnosima sa državom u vezi svoje imovine ili ne, "mnogo je loše kada nekoga ostavite na ulici".
 
"Ovo je neka situacija koja sutra može svakome da se desi u Srbiji, da vas neki moćnik, ili kapital nečiji, izbriše iz katastra ili postojanja nekih dokumenata koja se tiču vaše imovine i onda vi prosto to dokazujete na sudu i rešavate vaše probleme ako imate dovoljno novca ili prijatelja koji će vam uskočiti u pomoć. To zaista više nikome ne sme da se dogodi", naglasio je Osman. On je istakao da ovo nije "romska priča", već da je "priča svih građana Srbije".
 
Advokat porodice Osman, Petar Učajev kazao je da smatra da je njihova dokumentacija sasvim dobra i da obebeđuje pravo svojine na objekat koji je srušen. 
 
"Član 8 Evropske konvencije za ljudska prava na dom vrlo brzo ulazi u naš sistem i već su sudovi u nekim presudama utvrđivali prava na dom nekih ljudi, koji čak nisu imali ni neko pravo svojine", ocenio je Učajev.
 
On je kazao da je njegov stav da se "ide na pokretanje parničkog postupka na tužbu" i dodao da će tek zaključiti ko će sve tužbom biti obuhvaćen, a dodao je i da će razmisliti o pokretanju krivičnih prijava, kao i da ima prostora za tužbu obeštećenje i naknadu štete, kao i nematerijalne, straha, fizičkih i duševnih bolova, ugrožavanja slobode, prava časti i ugleda. "Ovaj čovek zaista ima dokumentaciju koja govori u prilog pravu svojine na objektu koji se srušen", naglasio je Učajev.
  • Lolika

    23.10.2019 08:31
    Lolika
    Ovo je neoprostivo za ovo delo mora neko odgovarati. Klasicna prevara drzave tose moze svakom od nas desiti. Malo je reci daje ovo postalo divlji zapad ko sme davas izbrise iz katastra a pri tom imate vlasnicki lis o vlasnistvu koje je bilo uknjizeno. Ova deca treba da vode drzavu naucili bi svi nesto od njih.
  • Mirin

    23.10.2019 08:24
    Mirin
    Za milana. Secam se tog slučaja to je bilo 2005godine. Bilo je i u medijima kada su oteli deo parcele izbrisali vlasnike to je zgrada preko puta dunavskog parka. Upravu si za sve treba oterati sve ove fosile koi prelecu vec 30godina iz stranke u stranku. Dovesti mladu krv neiskvarenu i poštenu. Usput sretan put stiv sve najbolje spasio si se.
  • Milan

    23.10.2019 08:16
    Milan
    Secam se skoro istog slucaja u novom sadu u strogom centru grada sada je tu luksuzna zgrada kada su izbrisali porodicu iz katastra iako su bili vlasnici pola parcele. Pa su morali fa tuze r.sbiju ,grad i tadasnji zig koi je vodio kostić. Na kraju su im isplatili neko obestecenje jer su hteli u strazbur da prebace spor. Hocu reci ni demokrati ni ovi ludaci nista nisu bolji ko ima para taj dobija u smrdistanu. Treba sve ove politicare oterati postaviti ove mlade kulturne i skolovane ljude da vode drzavu bilo bi sigurno bolje. Stvarno dosta je bilo i od jednih i od drugih. Omladino napred do pobede.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.