BIRN: Bivši direktor Krušika uvećao bogatstvo za više od milion evra

Bivši direktor Krušika Mladen Petković i njegova supruga su za prethodnih godinu dana stekli nepokretnosti vredne najmanje milion evra, prenosi BIRN.
BIRN: Bivši direktor Krušika uvećao bogatstvo za više od milion evra
Foto: Pixabay
Dok državni vrh i tabloidi vode hajku protiv Aleksandra Obradovića, uzbunjivača iz Krušika koji je javnosti dostavio podatke o nepravilnostima u poslovanju ove fabrike, skoro neprimetno i daleko od očiju javnosti bivši direktor Krušika i njegova supruga postaju bogataši, objavljeno je na BIRN-ovom sajtu Javno.rs.
 
BIRN je u novembru 2018. godine objavio priču o ulozi oca ministra Stefanovića u prodaji oružja iz fabrike Krušik kao i o tome da je supruga direktora ove vojne fabrike preko svog privatnog preduzeća kupila stan na Vračaru od 170 kvadrata. Od tada do danas porodica Petković je stekla dodatne nekretnine u vrednosti od oko milion dolara, ukazuju novi podaci do kojih je došao BIRN.
 
Petković na čelo Krušika dolazi u januaru 2014. godine kao kadar Srpske napredne stranke i bez prethodnog iskustva u vođenju ovako velikih poslova. Pre dolaska u namensku industriju radio je u Er Srbiji.
 
Krušikom je upravljao skoro pet godina, sve do novembra 2018. godine, kada prelazi na mesto direktora Zastava oružja iz Kragujevca.  
 
Tekst u celosti možete pročitati OVDE
 
Advokat: Ni sam tužilac ne zna koje delo stavlja na teret uzbunjivaču iz Krušika
 
Advokat uzbunjivača iz vojne fabrike Krušik Vladimir Gajić izjavio je danas da je dobio uvid u spise tužilaštva na osnovu kojih je zaključio da ni tužilac ne zna koje delo stavlja na teret njegovom branjeniku Aleksandru Obradoviću, jer u njima nema dokaza niti ijednog ugovora, pa da se stiče utisak da "policija i Krušik kriju ugovore i od javnog tužioca".
 
"Osam dana nakon što sam podneo zahtev, konačno mi je, kao braniocu Aleksandra Obradovića, omogućen uvid u spise i kopiranje spisa. Pošto sam upoznat sa sadržajem spisa Odeljenja za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužioca u Beogradu, mogu da istaknem sledeće: moj utisak je da ni tužilac ne zna koje delo stavlja na teret okrivljenom. To se vidi iz dispozitiva Naredbe o sprovodjenju istrage, koji vrvi od gomile fraza. Spominju se tri zakona, tri uredbe i jedan pravilnik, ali je nemoguće zaključiti koju normu je prekršio okrivljeni niti koja informacija predstavlja tajnu", naveo je Gajić za televiziju N1.
 
On je za tu televiziju rekao da u spisima ne postoji nijedan dokaz, nema nijednog ugovora, i da se stiče utisak da "policija i Krušik kriju ugovore i od javnog tužioca, koji evidentno, funkcioniše bez znanja o činjenicama, kao protočni bojler ministra policije".
 
Gajić navodi da se radi o novom institutu i novom pojmu u krivičnom postupku koji se zove "osumnjičeni kao tužilac".
 
"Ovde glavni osumnjičeni, ministar (Nebojša) Stefanović, hapsi svedoke svoga ništavila. Na kraju moram da se upitam na osnovu kojih dokaza je sud odredio kućni pritvor, zatim pritvor i opet kućni pritvor? Sada nema nikakve sumnje da je Aleksandar Obradović zarobljenik", zaključio je Gajić.
 
Aleksandar Obradović se od 14. oktobra odlukom Višeg suda u Beogradu nalazi u kućnom pritvoru. Prethodno je bio u Centralnom zatvoru u Beogradu nakon što je 18. septembra uhapšen na svom radnom mestu pod sumnjom da je počinio krivično delo odavanje poslovne tajne.
 
Policija je uhapsila radnika Krušika zbog sumnje da je novinarima dostavio dokumenta koja pokazuju da je upravo otac ministra unutrašnjih poslova učestvovao u trgovini oružjem. Vest o njegovom hapšenju javnost je saznala posle više od 20 dana.
  • White Power

    25.10.2019 08:43
    Zemlja gamadi
    Nije to nikakva "politika", vec banditska kamarila kriminalaca koji su uzurpirali vlast u državi.
    Svako ko negira da je u Srbiji totalni haos, ili je zlonameran ili lobotomiran.
    To sto su "i oni pre njih krali" ne moze biti nikakav izgovor za pljacku koju sistematski sprovode presvuceni radikali.
  • Roba

    25.10.2019 07:22
    Zamolio bih sve koji su komentarisali da procitaju tekst jos jedanput ali sa razumevanjem.
  • Станко

    25.10.2019 06:59
    Ха ха
    Овај није само КРАДУЦКО

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.