Nedimović: Preko satelita ćemo pronaći one koji pale njive

Ministarstvo poljoprivrede i institut Biosens, u saradnji sa Evropskom svemirskom agencijom, razvijaju i testiraju platformu kojom će moći da se otkriju požari na poljoprivrednim zemljištima širom Srbije.
Nedimović: Preko satelita ćemo pronaći one koji pale njive
Foto: Pixabay
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je za RTS rekao da se ovaj sistem testira i da će preko satelita moći da se pronađu oni koji pale strnjiku na poljoprivrednim zemljištima.
 
"Naš institut Biosens je razvio platformu da može da identifikuje svaki požar na svakoj parceli u realnom vremenu. Ne možemo da u svakom trenutku vidimo izvršioca, ali možemo da ga poistovetimo sa parcelom", naveo je Nedimović.
 
Dodaje da se sistem trenutno testira na prostoru Vojvodine i da su rezultati koji su zabeleženi od 9. do 19. oktobra poražavajući. Prema njegovim rečima, u jednoj lokalnoj samoupravi u srednjem Banatu bilo je 950 zapaljenih parcela, a u Rumi, Pećincima i Sremskoj Mitrovici ukupno je bilo skoro hiljadu paljenja njiva.
 
Nedimović napominje da će u sistem biti uključeni i poljočuvari.
 
"Uvezaćemo ovaj sistem i alarmiraćemo automatski poljočuvare kada se pojavi indikacija na požar, u kratkom vremenskom intervalu će da se zacrveni parcela i oni će dobiti tu informaciju. Moći da odu na lice mesta i uhvate počinioce", istakao je Nedimović.
 
Ljudi će se do kraja ove godine samo obaveštavati o tome da se zna da su palili parcele, a kako je naveo ministar Nedimović, od sledeće godine, kada sistem bude potpuno zaokružen, ići će se korak dalje.
 
Inače, kako je ranije za RTS rekao pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilčke jedinice i civilnu zaštitu Saša Rančić, od početka godine 13 osoba je stradalo od posledica paljenja useva.
 
Rančić je rekao da u Vojvodini ima najviše požara na otvorenom prostoru i spaljivanja strnih useva, ali da ništa nije bolja situacija ni u drugim delovima zemlje.  
 
"Do sada je na teritoriji Srbije bilo 29.000 vanrednih događaja, a od toga 16.000 požara na otvorenom prostoru. Dim kao produkt sagorevanja prilikom takvih aktivnosti veoma je opasan i po saobraćaj na okolnim putevima i dolazi sve češće do lančanih sudara vozila sa smrtnim ishodima. To su podaci za ovu godinu", naveo je Rančić.
  • JoviCA

    28.10.2019 07:32
    Dimi u nvom sadu
    Novi sad se davi već neko vreme stalno pale istu njivu netreba vam satelit da ustanovite ko pali išta pali ( samo neznam ti što naređuju i ti što pale dali imaju dece dušu nemaju sigurno)
  • Kočijaš

    28.10.2019 07:09
    He he. Ovamo prete satelitima, a ne mogu jednog vozaca mercedesa danima da identifikuju pa traze od gradjana preko instagramova da rade njihov posao.
    Gospodine Nedimovicu, sumnjam u istinitost vase izjave. Drugim recima "LAŽETE".
  • Nesa

    27.10.2019 21:10
    Ah
    Antisistem je sistem u kome je sve naopako, u kome najnestrucniji i najnesobniji odlucuju i upravljaju boljima od sebe. U njemu normalni polude i/ili umru ukoliko iz njega ne pobegnu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija