Krivična prijava protiv urednika TV Hepi Milomira Marića

Slavko Ćuruvija fondacija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Asocijacija onlajn medija uputili su Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv Milomira Marića, glavnog urednika televizije Hepi, zbog krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, kao i krivičnog dela povrede ugleda zbog rasne, verske, nacionalne ili druge pripadnosti.
Krivična prijava protiv urednika TV Hepi Milomira Marića
Foto: Medija centar Beograd
U saopštenju podnosilaca prijave je navedeno da ni mesec dana nakon vređanja profesora Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija u jutarnjem programu televizije Hepi, Više javno tužilaštvo, uprkos najavama, još uvek nije obavestilo javnost o pokretanju i toku eventualnog postupka protiv Marića.  
 
Istovremeno, postupak protiv Marića najavio je i REM, ali Savet tog tela ni mesec dana nakon sporne emisije nije razmatrao ovaj slučaj, sudeći prema zapisnicima sa sednica Saveta objavljenim na sajtu regulatora.  
 
"Krivičnom prijavom želimo da podsetimo Više javno tužilaštvo da ima ovlašćenja da obezbedi doslednu primenu zakona, kao i da Krivični Zakonik izričito zabranjuje raspirivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti. Pozivamo REM da u najkraćem mogućem roku razmotri ovaj, i ostale prekršaje TV Hepi i preduzme odgovarajuće mere propisane Zakonom", navedeno je u saopštenju Slavko Ćuruvija fondacije.
 
Marić je u jutarnjem programu 30. septembra izneo niz uvreda na račun profesora Sinanija, koji je sa rektorkom BU Ivankom Popović učestvovao u pregovorima sa studentima udruženja "Jedan od pet miliona", koji su duže od 10 dana blokirali zgradu Rektorata Beogradskog univerziteta. Između ostalog, Marić je naveo da Sinani ima "sumnjivo prezime" i ocenio da on ne može da bude moralni sudija, jer bi na Kosovu "Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušao streljali".
 
Cenzolovka: I REM odogovoran za uvrede i vulgarnosti
 
Da je REM radio svoj posao, Televizija Hepi bi, po raznim osnovama, odavno bila suočena bar sa privremenim oduzimanjem dozvole za emitovanje koje može da traje i do 30 dana, što pored opomene, upozorenja i trajnog oduzimanje dozvole, spada u mere koje može da izrekne Regulator, piše Cenzolovka.
 
Da je Televizija Hepi u pravo vreme trpela sankcije za svoju neprihvatljivu uređivačku politiku, izvesno je da se slučajevi kao što su vređanje rektorke Popović i profesora Sinanija, ili prikazivanje čoveku nedostojnih scena u rijaliti programima, ne bi ni dogodili, kao ni brojna druga kršenja zakona u programima ostalih emitera.
 
Ovako su članovi Saveta REM-a, iz samo njima znanih razloga, postali saučesnici u sistemskom uništavanju moralnih, obrazovnih i kulturnih tekovina srpskog društva i njegove budućnosti, navodi se na tom portalu, o čemu više OVDE.
 
  • Bili Kid

    02.11.2019 13:15
    Glavni covek propagiranja kriminala i kriminalaca kao heroja i junaka, promovisanja ljudi koji su pljackali, ubijali i otimali.
    Zapitajte se jeli ikada ovaj covek promovisao na medijima ZNANJE, OBRAZOVANJE I NAUKU!
  • Vlada

    02.11.2019 09:59
    Petar
    "Za onog ko drzi do sebe to je velika kazna."

    Znači za Marića to nije baš nikakva kazna.
  • Petar

    01.11.2019 15:27
    Mislim da je najveca kazna Maricu sto se u ocima pristojnog sveta odavno srozao na dno od kojeg nema dalje.Za onog ko drzi do sebe to je velika kazna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.