Stefanović: Sve više maloletničkih krivičnih dela, tražićemo oštrije kazne

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da je broj krivičnih dela koja izvrše maloletnici u porastu.
Istakao je da će MUP predložiti Ministarstvu pravde da se razmotri pooštravanje kaznene politike ili pronalaženje drugog rešenja po ugledu na zemlje Evropske unije.
 
Stefanović, koji je danas obišao Policijsku upravu u Čačku, gde je razgovarao sa načelnikom i policijskim službenicima o uslovima njihovog rada i merama koje su preduzete na njihovom unapređenju, ukazao je da porast krivičnih dela maloletnika nije tipičan samo za Srbiju, već i da se policije Evrope i sveta suočavaju sa istim problemom.
 
"Iz izveštaja i analize rezultata rada policijskih uprava uočen je porast broja izvršenih krivičnih dela od strane najmlađih počinilaca, nekada čak i dece, mlađih od 14 godina koji po zakonu ne mogu krivično da odgovaraju", naveo je Stefanović.
 
Kako je istakao, iz toga proističe utisak da zakon deluje nemoćno.
 
"Ljudi očekuju pravdu kada im se nešto ukrade, budu napadnuti na ulici ili oštećeni bilo kojim drugim krivičnim delom", dodao je ministar.
 
Prema njegovim rečima, praksa je pokazala da deca koja počine krivično delo, s obzirom da ne mogu biti krivično odgovorna i maloletnici stariji od 14 godina prema kojima se primenjuje blaga kaznena politika, maltene u istom trenutku prelaze na izvršenje sledećeg dela.
 
"To je nešto na šta moramo da obratimo pažnju i zato ćemo predložiti Ministarstvu pravde da razmisli o pooštravanju sankcija ili traženju drugog rešenja po ugledu na praksu evropskih zemalja u kojima je negde prag krivične odgovornosti spušten, negde su preduzete druge mere, ali očigledno je da je svuda u svetu ovaj problem u porastu", objasnio je Stefanović.
  • Snežana

    03.11.2019 14:50
    Suština
    A šta mislite da probate da ove koje su na snazi primenjujete na SVE ali baš sve delikvente, bez obzira da li su im roditelji vaši sigurni glasači? Možda i to pomogne. Ima ona stara "ni po babu ni po stričevima" koju svakodnevno zanemarujete pa se sad čudite što su se i neka deca osilila
  • NS Sale

    03.11.2019 10:36
    Nešo jel ti to ozbiljno ?
    Bravo Nenade,pa mora se od nečeg počrti....prvo klinci da se dovedu u red,pa ovi dilerčići veći manji,pa KONAČNO I PENZOSI i to ovi što valjaju protiv gradne rakete za bliski istok!!!!BRAVO MAJSTORE
  • Армаггедон

    03.11.2019 10:03
    Људи очекују правду министре,кад им запале кућу,кад им жену на послу сексуално злостављају,кад позову полицију да изађе.Ту пооштрите законе,кад људи који имају власт направе кривично дело,најлакше је на деци вршити репресију.ћ

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.