Taksa za RTS i RTV skuplja od 1. januara

Taksa za javne medijske servise RTS i RTV od 1. januara 2020. godine poskupeće sa 220 na 255 dinara, predviđeno je u Vladinom zakonu o izmeni zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis koji je danas ušao u skupštinsku proceduru.
Taksa za RTS i RTV skuplja od 1. januara
Foto: Pixabay
Kako se navodi u predlogu, taksa će se i dalje naplaćivati preko računa za elektručnu energiju jer se time obezbeđuje visoki stepen naplate, javljaju Nova ekonomija i Insajder.
 
Navodi se da je najcelishodnije rešenje za finansiranje javnih servisa u 2020. godini delimično finansiranje iz budžeta Srbije, a delimično iz takse za javne medijske servise. 
 
Predlagač je u vidu imao prosečne zarade i penzije, visoke inicijalne troškove štampe i distribucije računa i nesrazmerno visoke troškove kod pokretanja postupka naplate nenaplaćenih potraživanja sa jedne strane, i sa druge strane potrebu obezbeđenja uslova za nesmetano obavljanje osnovne delatnosti javnih medijskih servisa. 
 
Podsetimo, taksa za RTV i RTS poslednji put je poskupela krajem 2018. godine. Tada je rečeno da će u naredne dve godine, umesto dotadašnjih 150, ona biti 220 dinara.
 
Podsetimo još i da je Vlada Srbije privremeno ukinula pretplatu na javne servise od 2014. do 2016. godine, da bi se potom novim Zakonom o javnim servisima pretplata ponovo uvela, ali pod nazivom taksa. 
 
Tada je odlučeno da se, opet privremeno, RTS i RTV finansiraju većinskim delom iz državne kase, a da taksa iznosi 150 dinara. Ta privremena odluka trebalo je da važi do 31. decembra 2018. godine, pa da se ponovo vrati finansiranje javnih servisa isključivo putem taksi. 
 
Prema ranijoj računici RTS, oko 46 odsto prihoda u kasi javnog servisa potiče iz pretplate, oko 28 odsto je iz budžeta, a 26 odsto su sopstveni prihodi, uglavnom od marketinških usluga.
  • pusite n q

    07.11.2019 21:19
    bitno je samo da se ubaci stavka. Makar 1 dina pa onda raste kao kvasac. I muka da se ubaci da se izbaci sto.
  • Nemanja

    07.11.2019 15:20
    @LFC
    Problem se da rešiti vrlo lako. Javni servis ne proizvodi sadržaj od ikakve vrednosti i ne može da se izdržava od para koje je dobijao bez ovih taksi? Ništa, onda ga lepo ugasimo i ćao đaci. Šteta će biti ravna nuli. Eventualno ostaviti RTV u životu jer su dokazali da umeju da naprave nešto s vrlom malo para iz budžeta, ali to je sve.

  • Vesna Popovic

    07.11.2019 08:50
    Viska ulica 12
    NATU posaljite racun za unistenu zgradu RTV i odasiljaca. Kad to budete napravili onda ste frajeri.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija