Šarčević: Nasilje u školama nije u porastu nego je vidljivije

Ministarstvo prosvete je nasilje učinilo vidljivijim i škole revnosnije prijavljuju nasilje i druge nebezbedne situacije.
Šarčević: Nasilje u školama nije u porastu nego je vidljivije
Foto: 021.rs
To je rečeno je na sastanku ministra prosvete Mladena Šarčevića i predstavnika Sindikata obrazovanja Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) i GSPRS Nezavisnost o unapređivanju mera za preventivno i interventno reagovanje na različite pojave nasilja.
 
Šarčević je naveo da je Ministarstvo prosvete nasilje učinilo vidljivijim, insistirajući na poštovanju procedura i prijavljivanju.
 
"Škole revnosnije prijavljuju situacije nasilja, ali i druge rizične i nebezbedne situacije", ocenjuje ministar.
 
Šarčević podseća da je Ministarstvo prosvete 2011. godine uvelo SOS telefon za prijavu nasilja u školama.
 
"Broj je namenjen deci/učenicima, roditeljima, zaposlenima u obrazovnim ustanovama, kao i onima kojima je potrebna dodatna pomoć u rešavanju problema nasilja i onima koji se na različite načine bave pitanjem prevencije nasilja", navodi Šarčević.
 
Kako se navodi u saopštenju, nasilje u školama nije u porastu nego je vidljivije.
 
"Analizirajući podatke sa terena, ne može se govoriti o porastu pojave nasilja u školama već o njegovoj vidljivosti i prepoznavanju. Dobrom organizacijom obrazovno-vaspitnog rada moguća je prevencija mnogobrojnih situacija. Direktor škole je najodgovornija osoba, koja se stara o realizaciji godišnjeg plana rada, čiji je sastavni deo godišnji program zaštite od nasilja. Pored vaspitnih aktivnosti važan deo prevencije obuhvata i obezbeđivanje sigurnog fizičkog okruženja kao i dobra organizacija i realizacija plana dežurstava", rekao je ministar. 
 
Predstavnici tri reprezentativna sindikata podržali su inicijativu da se poštuju zakoni, osnaži rad pedagoga i pshologa, timova za zaštitu kao i sekretara škole, ali i opštinskih saveta roditelja, i prepoznavanje njihove uloge kao ključne u prevenciji nasilja i kreiranju bezbedne sredine za učenje i razvoj učenika, na čemu Ministarstvo kontinuirano radi.
 
Značajnu podršku, ali i kontrolu rada ustanova obebeđuju prosvetni savetnici i prosvetni inspektori. Od školske 2019/20. angažovano je 74 spoljnih saradnika za zaštitu od nasilja. U okviru Grupe za obrazovanje manjina, socijalnu inkluziju i zaštitu od nasilja i diskriminacije vrše se poslovi koordinacije aktivnosti na zaštiti od nasilja i rad sos telefona.
 
Ministar je ocenio da je jedan od važnih projekata jednosmenska nastava. U ovom trenutku u 300 objekata u kojima deca borave do 17 časova postoji mogućnost različitih sadržaja kao što je đačka zadruga, sport, kultura.
 
"Ukoliko se deci ponudi učešće u raznovrsnim kvalitetnim aktivnostima vi istovremeno kanališete njihovo ponašanje i prevenirate pojavu nasilnog, agresivnog i rizičnog ponašanja", zaključuje ministar Šarčević.
  • D

    05.11.2019 21:08
    .
    Ma da, i u 90-ih kada sam išao u osnovnu školu bilo je isto ovoliko nasilja. Napadali smo se noževima, tukli palicama, pretili i lomili automobile i vilice profesora. Baš je isto bilo. Samo nas niko nikada nije video. Sve se skrivalo.
    Idioti od političara...
  • EU

    05.11.2019 20:35
    Uvedi na ulazu u skole detektore i preglede skolskih ranaca i djaka kao na!Aerodromu.
    Uvedi na ulazu u skolu testiranje na!drogu svakodnevno.
    Uvedi Ad hok,nenajavljene testiranja urina kod sumnjivih i poznatih fixera,to deca u razredu znaju.
    Omoguci nastavnicima da!se obuce u prepoznavanju,sirokih zenica,pisle jointa,na odmoru.
    To sve ovde u Nemackoj pomaze,kao i skolski policajci.Nazalost ivako se mora delovati.
    Omogucite SOS i anonimne telef.brojeve,reagujte,nezatvarajre oci.
  • Izzy

    05.11.2019 13:50
    Nebr
    Bolje cuti! I na ulicama nema nasilja? Svo nasilje dolazi od Vucica jel je sam nasilnik tj huligan!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.