Uvode se odeljenja za učenike nadarene za istoriju i geografiju

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će od naredne školske godine u gimnazijama biti uvedena specijalizovana odeljenja za učenike nadarene za istoriju i geografiju.
Uvode se odeljenja za učenike nadarene za istoriju i geografiju
Foto: Pixabay (ilustracija)
On je naveo da timovi već uveliko rade na pripremi, da su u taj posao uključeni predstavnici Nacionalnog prosvetnog saveta, Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, kao i predstavnici Univerziteta u Beogradu.
 
"Imali smo samo matematička i filološka odeljenja za nadarenu decu u gimnazijama. Uveli smo specijalizovana IT odeljenja, odeljenja za nadarene iz fizike, zatim biologije i hemije, a sada su na red došli istorija i geografija", rekao je Šarčević.
 
Požarevac će biti prvi grad u Srbiji u kojem će sve osnovne i srednje škole imati učeničke zadruge, a protokol o podršci učeničkim zadrugama danas su potpisali ministar prosvete i gradonačelnik Požarevca Bane Spasojević.
 
Osnovna škola "Sveti vladika Nikolaj" u Bradarcu kod Požarevca zadrugu je osnovala pre godinu dana i od zarađenog novca uspeli su svim učenicima da nabave besplatne udžbenike i uniforme. 
 
Nedavno su imali prodajnu izložbu cveća u Požarevcu gde su zaradili oko 160.000 dinara i sav novac preusmerili na nabavku udžbenika za djake i pomoć bolesnom drugu. Uspeli su preko zadruge da zarade i za nabavku uniformi koje su deca sama dizajnirala.
 
"Preko zadruga mogu mnogi poslovi da se urade na korist nastavnika i učenika. U nabavci udžbenika rabat umesto posredniku sada može da ostane zadrugama, a kroz rad u zadrugama deca stiču radne navike", rekao je ministar.
  • Pantagruel

    12.11.2019 22:05
    Подржавам
    Нису Римљани били глупи кад су тврдили да је историја учитељица живота. Само балвани из техничких школа не разумеју да није поента у бубањ напамет и памћењу датума, него у способности да се уочи шта је чему узрок, шта су последице. Какве појаве и праксе доводе до каквих резултата (исхода). Као и у хемији, када помеша исте састојке, изложи их истој температури и притиску и у људском друштву можеш добити исту или веома сличну реакцију/експлозију. Ко зна какви су били и због чега су се водили ратови у прошлости, тај ће и у садашњем тренутку препознати симптоме који воде ка понављању нечега сличног у догледној будућности. И неће бити изненађен, него ће се на време припремити. Неће сто пута пасти у исту замку, него ће сваки следећи пут бити све мудрији.
  • strasno

    08.11.2019 22:33
    koji ste vi alvani sa ovim komentarima, da li ste procitali ceo tekst?
  • ZZidan

    08.11.2019 16:27
    Oui monsieur
    Šta tu ima da se bude "nadaren"? Treba da budeš truba za matematiku pa da nemaš izbora, i onda gruvaj napamet!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.