Kriminalci iz Crne Gore peru novac kupovinom nekretnina u Novom Sadu i Beogradu

Više stotina miliona evra koje su Crnogorci s debelim dosijeima stekli kriminalom, oprano je preko nekretnina u Beogradu.
Kriminalci iz Crne Gore peru novac kupovinom nekretnina u Novom Sadu i Beogradu
Foto: Pixabay
Kako navodi crnogorski mediji, istražitelji su utvrdili da su ljudi iz kriminalnog miljea susedne države pokupovali nekretnine u centralnoj beogradskoj opštini, Vračaru.
 
"Istražitelji su ušli u trag prljavom novcu mafije iz Crne Gore kojim je kupovano zemljište i građeni poslovno-stambeni kompleksi. Kriminalci iz Podgorice, Kotora, Bara i Budve su pod policijskom istragom pod sumnjom da kupovinom nekretnina i otvaranjem hotela i drugih ugostiteljskih objekata peru sumnjivo stečen novac", prenosi crnogorski mediji.
 
Dodaje se da policija sumnja da je novac koji su oni ulagali u nekretnine stečen prodajom droge, uglavnom kokaina.
 
"Reč je o osobama koje su u evidencijama crnogorske policije označeni kao pripadnici kriminalnih grupa. Novac koji je uložen u kupovinu nekretnina, čak i celih spratova luksuznih zgrada u centru Beograda, uglavnom je zarađen švercom droge, ali i oružja", tvrde izvori upoznati s istragom policije, ne navodeći imena onih koji su pod istragom.
 
Sagovornici upoznati s postupkom navode i da, osim kupovinom stanova, pripadnici kriminalnih grupa prljav novac pokušavaju da ubace u legalne tokove kupovinom zemljišta na atraktivnim lokacijama i osnivanjem građevinskih firmi. Preko tih firmi, kako navode, ulaze u posao gradnje stanova, kuća, poslovnih prostora...
 
Kako kažu ti izvori, osim na beogradskom Vračaru, novac pokušavaju da operu i preko stanova u Novom Sadu, na Zlatiboru i Kopaoniku.
 
"Tamo se takođe kupuju isključivo skupe nekretnine na ekskluzivnim lokacijama. Osobe s dosijeom neretko za ove poslove angažuju poznanike koji su čisti, odnosno nemaju kriminalni dosije, niti su na udaru zakona i na taj način pokušavaju da zametnu trag", objašnjavaju izvori i dodaju da se najčešće kao kupci biraju srpski državljani.
 
Sagovornici iz istrage objašnjavaju da je pranje novca ozbiljno krivično delo, naročito kada je reč o milionskim iznosima.
 
"Čak i vođe kriminalnih klanova pokušale su da kupe nekretnine na atraktivnim lokacijama, ali, naravno, ne na svoje ime, već na ime trećih lica. Međutim, ovakvim tokovima novca često je teško ući u trag", rekli su sagovornici crnogorskih medija.
  • novosađanka

    14.11.2019 19:14
    Naši na vlasti peru lovu na veliko BGD na vodi, građevinska operativa.... a crnogorci na sitno.
  • Alexa

    14.11.2019 17:57
    veš mašina za novce
    Pitajte našeg proslavljenog fusbalera Dekija Stankovića i njegovu firmu u bg :D
  • Neoplanta

    13.11.2019 13:00
    Nista u poredjenju sa Bg na vodi, kanda su prljave pare iz Krusika oprane upravo tamo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.