"Bez investicija možemo doći u situaciju da uvozimo značajne količine struje"

Da li će Elektroprivreda Srbije uskoro doći u poziciju da neće uspevati da održi postojeći nivo proizvodnje, a kamoli da odgovori na buduću tražnju, kao što je rekao predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović, i to sve zato što su decenijama investicije manje od amortizacije?
"Bez investicija možemo doći u situaciju da uvozimo značajne količine struje"
Foto: 021.rs
Kako piše Danas, ranijim procenama Fiskalnog saveta navodi se da će u narednih šest godina EPS morati da proizvede dodatnih 5.000 gigavata sati struje, što je 15 odsto sadašnje proizvodnje. Kada se na to doda eventualna primena EU direktive o visokim ložištima zbog koje bi do 2023. godine trebalo da ugasimo neke od najstarijih termoelektrana, Fiskalni savet je ocenio da u narednih šest godina EPS mora da investira najmanje tri milijarde evra u izgradnju novih i rehabilitaciju postojećih elektrana, kao i u smanjenje gubitaka tokom prenosa energije. 
 
I pored toga, neophodne su značajne investicije u ekologiju s obzirom na to da su TENT i Kostolac među najvećim termoelektranama zagađivačima u Evropi. Ukazano je da je EPS u svoj razvoj dugo investirao iznose manje od amortizacije, zbog čega se kapaciteti tog javnog preduzeća smanjuju, pa uskoro neće uspeti da održava postojeći nivo proizvodnje, a moraće da zadovolji i buduću tražnju. 
 
Problem je što EPS pravi suviše mali profit da bi mogao da finansira tolike investicije. U 2018. JP EPS je ostvario neto dobit od 2,8 milijardi dinara, dok je EPS grupa zabeležila gubitak od 600 miliona dinara. Još više zabrinjava to što je od planiranih 49,8 milijardi dinara investicija prošle godine realizovano svega dve trećine. 
 
Profesor na Ekonomskom fakultetu Ljubodrag Savić navodi za "Danas" da se u EPS ne ulaže dovoljno, jer od 1988. nije izgrađen novi proizvodni kapacitet i sve se svodi na investiciono održavanje. On kaže da se za vreme sankcija, kada je reč o proizvodnji struje, "krpilo", ali da se to nastavilo i posle.
 
Profesor na FEFA Goran Radosavljević podseća da bi, po direktivama EU, neke termoelektrane već trebalo da budu ugašene. 
 
"Bez investicija možemo da dođemo u situaciju da uvozimo značajne količine struje", upozorava, dodajući da su termoelektrane jako stare, a da blok u Kostolcu koji grade Kinezi nije dovoljan da zameni neku od velikih elektrana.
 
"Ako Srbija bude imala rast od 3,5 do četiri odsto i još sa novim tehnologijama, električnim automobilima, letnjim skokovima u potrošnji, to će teško biti dovoljno", zaključuje Radosavljević.
  • Mirna

    16.11.2019 17:46
    "po direktivi EU"
    Jesmo li u EU ili nismo? Zašto oni da nam išta propisuju?
    Treba li spomenuti da se u Nemačkoj na ovu temu najviše zagađuje u celoj Evropi.

    Mislim da ovakvi tekstovi treba da naglase da "EUdirektiva" ne znači za nas Bibliju, pre svega. Iza svakog ovakvog talasanja se ne krije ništa dobro za jadne građane ove zemlje.
  • Milos Urbanov

    16.11.2019 17:40
    Iska cesta 43
    da se pod morem instalira kabel od Crne Gore do Italije. I odobren i zavrsen kabel je postavljen sa dodatnom trafo stanicom na obali i dalje dalekovodom napred do izvora struje. I vidi vidi opet se javlja Masdar koji otkupljuje cijeli projekt ali ne placa kredite EBRD i ostalih banaka. Ne ne proverite nije to niko pokrio. I sta ce kabel od Crne Gore do Italije? Da nama daju struju? Ma ne to sve financira EU mafija koja ce da preko Italijanske firem da prodaje jeftinu struju mislim - napravljenu na ovaj nacin prodavace je jer nisu nista ama nista ulozili u Italiju. jer je EBRD dao pare a vraca narod. I takih projekata imate koliko ocete. Pa bez zamere sve istina sve javno dostupni podaci. Nadjite da je Masdar platio kredit EBRD i postao vlasnik? Nije platio a vlasnik je.
  • Milos Urbanov

    16.11.2019 17:37
    Iska cesta 43
    Koja farsa da vam objasnim posto radim na energetici zadnjih 20 godina. POgledajte odite na stranicu EBRD banke za razvoj. Nadjite tenderski dio i upisite Srbija u zadnjih 10 godina. Vidjecete, da se nalaze projekti gotovi i oni koji su u pripremi u vezi energetike. Idemo dalje. Sad pogledajte koliko se investiralo i da su 90% Njemacke firme dobile poslove na energetici ala ABB, Alstom Power Siemens Schneider itd. Nove trafo stanice, novi dalekovodi novi vjetroparkovi dacu vam jedan primjer: vjetropark se financira iz EBRD banke jel tako? Da. Drzava ga odplacuje desetljecima a onda cim proradi projekt se proda evo direknto cu vam napisati: Masdar iz Abu Dhabija recimo on je sad vlasnik solarnih sistema, vjetroparkova u Crnoj Gori i kod nas. Zanimljivo, da kredite nije niko pokrio u medjuvremenu naravno. Struja koju pravi Srbija i sad i Crna Gora sa projekata koje je financirala EBRD i Kfw banke i GTZ i slicna EU mafija banaka prodaje se naravno jeftinije nego sto je cijena Njemackoj Austriji bas zbog toga jer su oni investirali kod nas u idemo dalje: Srbija i Bosna zagadjuju celu Evropu sa elektranama na ugljen. Jer ih je Njemacka zabranila i gase se. OVde bas nekoga zabole za zagadjenje i ugljen koji stvara kancerogene probleme narodu i deci. Idemo dalje? Crnogorski Elektro sistem vec 10 godia nije u vlasnistvu drzave nego Talijanske firme koja ima 51% i vise preko raznih Crnogorskih mafijasa. Vidi vidi prije 5 godina projekt se odobrio zamislite da se pod morem ...nastavak

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.