Srbija i Slovenija pozvale na obnovu "Jugoslovenskog paviljona" u Aušvicu

Delegacije ministarstava kulture Srbije i Slovenije razmotrile su na sastanku u Sankt Peterburgu, u okviru međunarodnog kulturnog foruma, nastavak zajedničke obnove i stavljanje u funkciju Paviljona 17, bivšeg "Jugoslovenskog paviljona", u muzeju Aušvic-Birkenau.
Srbija i Slovenija pozvale na obnovu "Jugoslovenskog paviljona" u Aušvicu
Foto: Pixabay
Na sastanku na kome su bili ministri Vladan Vukosavljević i Zoran Poznić usaglašen je stav da što pre treba rešiti sva otvorena pitanja koja se tiču rekonstrukcije objekta i formiranja stalne postavke bivšeg "Jugoslovenskog paviljona".
 
Dva ministarstva zajedno su pozvala ostale države bivše SFRJ - Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Severnu Makedoniju na aktivniji pristup u realizaciji pomenutog projekta, kako bi se Paviljon 17 u muzeju Aušvic-Birkenau posle dugo godina stavio u funkciju.
 
"Jugoslovenski paviljon" u muzeju Aušvic-Birkenau zatvoren je tokom ratova devedesetih, a razgovori o njegovom obnavljanju, u saradnji sa istoričarima i stručnjacima za holokaust, započeli su 2014. godine, kada su se o tome načelno saglasila ministarstava kulture iz šest bivših jugoslovenskih republika.
 
Nacisti su tokom Drugog svetskog rata ubili šest miliona Jevreja na tlu Evrope, a samo u Aušvicu pogubljeno je milion i po Jevreja, od kojih je 20.000 bilo sa prostora bivše Jugoslavije. Najveći broj Jevreja transportovan je 1944. godine u Aušvic i to sa prostora Vojvodine, njih preko 12.000.
  • EvoOvako

    16.11.2019 00:45
    @Pićuka
    Nisu tema svi, nego Slovenci!
    I ne kapiram skretanje sa teme!
  • purgerNS

    15.11.2019 16:46
    a da zlovenci..
    podignu optužnicu za onu decu koja su ubijena dok su bila u JNA
    ili samo za onu decu koja su digla ruke u znak predaje sa sve belom zastavom...
    jedan je bio dečko od 18 iz Novoga Sada
  • Pićuka

    15.11.2019 15:59
    @Evo ovako
    Bilo bi lepo da svi izvešaju zastave za pobijenu decu i glupost koju su poradili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija