Direktori javnih preduzeća moraju da biraju: ili fotelja ili kampanja

Direktori javnih preduzeća biće razrešeni funkcije ako koriste resurse svojih preduzeća za promovisanje političkih stranaka i subjekata, kao i zbog drugih oblika takozvane "funkcionerske kampanje".
Kako stoji u predlogu izmena Zakona o javnim preduzećima, koji je 14. novembra stigao u Skupštinu Srbije, pod promocijom političkih stranaka i subjekata posebno se podrazumeva korišćenje službenih prostorija, vozila i inventara javnog preduzeća bez naknade.
 
Odgovorno lice kazniće se sa 50.000 do 150.000 dinara ako koristi resurse javnog preduzeća ili mu je bilo poznato da se koriste, a ne preduzme radnje za koje je nadležan da to spreči.
 
Kako se vidi iz obrazloženja predloga, izmene zakona donose se u sklopu sprovođenja preporuka OEBS i ODIHR za unapređenje izbornog procesa u Srbiji.
 
Prema predlogu dopuna zakona, direktoru preti smena ako zahteva od zaposlenih da podrže kandidate na izborima.
 
Direktor će biti razrešen dužnosti i ako mu je bilo poznato da zaposleni ili angažovani po drugom osnovu u javnom preduzeću koristi resurse preduzeća za promociju političkih stranaka ili vrši pritisak na druge zaposlene, a on to nije sprečio, navodi se u tekstu predloga.
 
Članom 70 stavom 1. Zakona o javnim preduzećima utvrđena je zabrana korišćenja imovine, aktivnosti, imena i vizuelnog identiteta javnog preduzeća u svim aktivnostima vezanim za političke stranke i izborne kampanje, kao i svaka druga upotreba javnih preduzeća u političke svrhe.
 
Predstavnici vlasti podsećaju da slične odredbe već postoje i u Zakonu o finsaniranju izbornih aktivnosti. Napominju da je to korak ka boljim izbornim uslovima.
 
Poslanik SNS-a Veroljub Arsić kaže da će Srpska napredna stranka i Vlada aktivno učestvovati u reformi izbornog procesa. Prema njegovim rečima, u SNS-u zaista žele da se izborni proces reformiše.
 
"Konačno postoji konsenzus u društvu za reformu izbornog procesa. Mi ćemo sve uraditi da ta reforma ide u pravcu razvoja demokratije i što slobodnijeg izražavanja građana", navodi Arsić.
 
Opozicioni poslanici ne žele da procenjuju domete predloženih mera. Poručuju: sa izmenama je trebalo da se počne ranije.
 
Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Nova Srbija - Pokret za spas Srbije smatra da je sa izmenama trebalo da se krene ranije, dok, kako kaže, sumnja u izborni proces nije ovoliko porasla.
 
"Sama ta mera neće revolucionarno promeniti stanje ni u našoj predizbornoj kampanji, ali nije loše kao opomena, kao neko upozorenje ljudima da bi u nekom trenutku mogli odgovarati za zloupotrebe koje čine", ocenjuje Vukadinović. Kako dodaje, u okviru neke šire lepeze mera ona jeste pozitivna.
  • Djubar

    19.11.2019 20:37
    Fabiana
    Ne znam dal se racuna sto POKS koristi preko 20 putnickih automobila jkp cistoce za kampanju po celoj srbiji?!
  • Kazna

    19.11.2019 11:16
    od
    Kazna od 50-150 hiljada dinara, toliko oni zarade za 10 dana u toku meseca. Jer mimo plate, dobijaju koverte, svaki mesec.
  • Nimbus

    19.11.2019 10:49
    Ma kakvih 50000 kazne. Samo zatvor! SNS svesno placa kazne svojih satelita, jer vise dobija funkcionerskim kampanjama, blacenjem kroz tabloide i slicno. Pink i Informer su se naplacali kazni opoziciji zbog kleveta, pa ne prestaju. Naravno kad iz drzavnog budzeta (mojih i vasih para) dobijaju sredstva za medije. A jos i stranka malo pripomogne. Jednom kad laz udje u usi gradjana, tesko se izbrise. Nema tih kazni koje ce popraviti jednom nanetu stetu. Samo zatvor!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.