Đorđević: U Srbiji nezaposlena svaka peta mlada osoba, cilj da ih sprečimo da odlaze

Stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji dvostruko je veća od opšte stope nezaposlenosti i iznosi 22 odsto, izjavio je ministar za rad Zoran Đorđević na "Samitu mladih 2019".
Đorđević: U Srbiji nezaposlena svaka peta mlada osoba, cilj da ih sprečimo da odlaze
Foto: 021
On je istakao da je država u poslednjih godinu dana uz pomoć raznih mera smanjila tu stopu za tri procentna poena, ali je ocenio da to još uvek nije dovoljno.
 
Ponovio je i da će Nacrt strategije za upravljanje ekonomskim migracijama za period 2021. do 2027. godine Vlada Srbije usvojiti do kraja januara 2020. godine, posle toga će se uraditi akcioni plan.
 
"Jedan od ciljeva je da se pronađe način da se spreče dalja iseljavanja mladih iz zemlje, ali i da se oni koji su već otišli vrate, odnosno da se u Srbiju možda privuku i mladi iz drugih zemalja", kazao je Đorđević.
 
Najavio i da je naredne godine za prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i stručnu praksu iz budžeta namenjeno 37 miliona evra.
 
Predstavnica Nacionalne službe za zapošljavanje Ivana Božić kazala je da postoje mere koje su ciljano napravljene za mlade do 30 godina, kao posebno osetljiva kategorija kojoj treba prilagoditi mere, kako onima obrazovanima, koji imaju kvalifikacije, tako i onima bez kvalifikacija.
 
Božić je navela da se primenjuju mere stručnog osposobljavanja i to kroz program pripravnika za mlade sa visokim obrazovanjem, a olakšice su imali i mladi sa invaliditetom i mladi Romi.
 
Dodala je da je bio aktivan i pripravnički program za nezaposlene sa srednjim stručnim obrazovanjem.
  • Dr

    21.11.2019 00:25
    smrdljiva istina
    Ministar Đorđević,trebao bi, da prestane više pričati o programu i strategiji za ostanak i povratak građana Srbije.Jer ili nema nikakvo pamćenje ili je lažov ili ga ne upozoravaju ostali članovi Vlade da je prolupao.Zar je zaboravio vest od 08.11.2019 g da će se u Novom Sadu graditi fabrika čokolade,Švajcarske kompanije Berry Callebaut i da garantuju radnicima platu 300 eura.Ja neki dan se šetao do mesta fabrike kad tamo interveniše milicija.Ne mogu da održe red jer se formirao ogroman red budućih radnika i svi drže u ruci Ministrov program.SRBSKI SAN.
  • GerilaC

    20.11.2019 10:58
    Nisu oni sisali vesla
    "Jedan od ciljeva je da se pronađe način da se spreče dalja iseljavanja mladih"
    jedini način je da im oduzmete pasoše, ako imate mooda
  • stranci nas cene

    20.11.2019 09:30
    nasi nas kinje
    Sve dok su nam polupismeni sefovi i napreduju oni koji su do juce sricali tekstove, a mi koji smo zuljali stolice, dobijali proliv pred svaki ispit, stekli radno iskustvo od 10-15 godina, iza sebe ostavili tone uspesno uradjenog posla, kilometre sprovedenih ideja, planova, projekata...nece se zaustaviti odliv.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija