Izdavač tvrdi: Dekanica Filološkog fakulteta u Beogradu prisvojila tuđe prevode

Dekanica Filološkog fakulteta u Beogradu prof. dr Ljiljana Marković prisvojila je kao svoje prevode tri knjige koje je za izdavačku kuću "Plato" prevela njena imenjakinja i dugogodišnja saradnica ove izdavačke kuće, tvrdi urednik IK "Plato" Branislav Gojković, koji zbog njenog postupka traži javno izvinjenje.
Gojković za Danas kaže da je ovu informaciju čuo od nekih profesora i asistenata Filološkog fakulteta sa kojima sarađuje i da je najpre pomislio da je u pitanju greška.
 
Nekoliku puta je pokušao da telefonom stupi u kontakt sa dekanicom i da joj predoči svoja saznanja, ali je uvek dobijao odgovor da je zauzeta. On je potom uputio i zvanični dopis dekanici, Dekanskom kolegijumu i Nastavno-naučnom veću fakulteta, u kom se navodi da je Ljiljana Marković za tu izdavačku kuću prevela, između ostalog, knjige "Mandolina kapetana Korelija" i "Ptica bez krila" Luja de Bernijera.
 
U dopisu se ističe i da je Marković rođena 6. avgusta 1953. godine, da je diplomirala na grupi za Opštu književnost sa teorijom književnosti i dugi niz godina radila u Tanjugu kao prevodilac sa engleskog.
 
"Na zvaničnom sajtu Filološkog fakulteta, profesorka Ljiljana Marković, rođena 5. juna 1953, redovni profesor i dekan, nabrojana dela navodi kao svoja, čime je na najgrublji način i iz koristoljublja prisvojila tuđi trud i povredila autorska prava pravog prevodioca", navodi se u dopisu Filološkom fakultetu, a prenosi Danas.
 
Gojković se obratio i rektorki Univerziteta Ivanki Popović, koju je zamolio da reaguje.
 
Dekanica Ljiljana Marković letos je došla u žižu javnosti nakon što se grupa zaposlenih na Filolokom fakultetlu usprotivila njenoj kandidaturi za još jedan mandat na čelu te ustanove, zbog niza nepravilnosti u radu. Državni revizor je u izveštaju o poslovanju u 2017. godini konstatovao da je taj fakultet dobio 174 miliona dinara više nego što je potrebno za plate i da je taj novac potrošio, umesto da ga vrati u budžet.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.