Srbiji nedostaje 8.000 vozača, prevoznici traže spuštanje starosne granice za vožnju autobusa

Srpskim preduzećima nedostaje najmanje 2.000 vozača autobusa i još oko 6.000 kamiondžija.
Srbiji nedostaje 8.000 vozača, prevoznici traže spuštanje starosne granice za vožnju autobusa
Foto: Pixabay
Udruženja prevoznika upozoravaju da će taj problem iz godine u godinu biti veći, jer iste muke muče i njihove kolege iz Evrope, prenose "Večernje novosti".
 
Pripremaju inicijativu da se, pod određenim uslovima, snizi granica za dobijanje vozačke dozvole za "D" kategoriju, a to će biti jedna od tema izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja.
 
Prema važećem zakonu, za volan autobusa sme da sedne vozač sa navršene 24 godine, dok đak saobraćajne škole pravo da vozi kamion stiče sa 18 godina, po završetku trogodišnjeg školovanja.
 
"Učenici trenutno ne mogu tokom školovanja da se opredele da budu vozači autobusa. Oni dobijaju 'C' kategoriju, a tek posle pet godina mogu da polažu za 'D' kategoriju", objasnio je predsednik udruženja "Panona transport" Mirko Vučinić.
 
Predlog udruženja je da postoji izbor i da oni koji završe tri godine saobraćajne škole mogu da dobiju probnu dozvolu za vožnju autobusa na pet godina.
 
"Imali bi obaveznu praksu od godinu dana kod licenciranog prevoznika. U tom periodu smeli bi da voze samo autobus bez putnika, u pratnji vozača sa najmanje pet godina iskustva", rekao je Vučinić za "Novosti".
 
Prošle godine prevoznici u Evropi mogli su za 20 odsto da povećaju broj vozača, ali nisu imali kadra koji bi popunio te pozicije. U Srbiji ima između 90.000 i 100.000 profesionalnih vozača, a za volanom autobusa je njih oko 16.000.
  • @ana

    24.11.2019 21:30
    Iste ko lekara opste prakse.
  • ha,ha,ha

    24.11.2019 14:52
    Ha, ha, ha
    "Ako hocete da zadrzite vozace dajte im kao prvo normalnu platu, placen godisnji odmor, normalno radno vreme. Punu prijavu! Ne na racun minimalac a ostalo na ruke! Ispravno vozilo! Morate poceti postovati radnike ili ce vam svi otici!".
    Ne samo vozače, nego sve u privatnom sektoru, jer ako to ne urade pod hitno, desiće se egzodus ovog naroda. Ostaće samo penzioneri, a onda su i ovi političari i ostala bagra ugasili.
  • Franja

    24.11.2019 13:57
    Starosna granic
    Ja u vojci, posle šest meseci obuke vozio autobus svakidan u Beogradu.Nisam napravio ni jedan prekršaj. Treba mladima dati mogućnost da voze autobus koji su završili vozačku srednju školu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.