Đukić Dejanović: U planu subvencije za otvaranje vrtića u firmama

Dilemu koji vrtić da odaberu i da li će za njihovo dete biti mesta nemaju jedino roditelji kojima čuvanje dece obezbeđuje firma u kojoj rade, a ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kaže da će se sledeće godine na tome raditi sa poslodavcima.
Đukić Dejanović: U planu subvencije za otvaranje vrtića u firmama
Foto: Pixabay
"Poslodavac je hteo da ima jednu kompletnu sigurnost. Sledeća godina će biti prva gde ćemo vrlo aktivno raditi na komunikaciji sa poslodavcima da vidimo koje su to stimulacije, a to su najčešće zajednička ulaganja, finansijska sredstva, kako bi se to i dogodilo", rekla je Đukić Dejanović za RTS.
 
Prema njenim rečima, plan je da u narednoj godini jedan deo subvencija bude usmeren na otvaranje vrtića u privatnim kompanijama. To bi vremenom smanjilo liste čekanja, jer kompanijski vrtići imaju mogućnosti da primaju i drugu decu ako ostane slobodnih mesta.
 
Dok su u Srbiji vrtići u okviru kompanija retkost, u pojedinim zemljama Evropske unije to nije slučaj. Najbolja situacija je u Nemačkoj gde u svakoj petoj kompaniji postoji obdanište, dok je u Austriji 12 odsto kompanija otvorilo svoja vrata za decu zaposlenih.
 
Kompanije koje su procenile da bi česta poseta deci koja su u blizini roditelja smanjila produktivnost zaposlenih odustale su od otvaranja vrtića, navodi RTS. Da bi to mogao da bude potencijalni nedostatak, psiholozi ne spore, ali ističu i brojne prednosti.
 
"Pre svega se skraćuje put dolaska i odlaska iz vrtića, zatim osećaj da je majka u blizini je dobar za dete isto koliko je dobar osećaj za majku da je dete u blizini, daje dodatnu sigurnost. Ako se dese neke vanredne situacije, majka može vrlo brzo da dođe i da reaguje za razliku od udaljenog vrtića", kaže Ljiljana Filipović, psiholog.
  • nensi

    24.11.2019 23:43
    kasno
    Gospodjo, kasno ste se setili. Sad nudite sve i svasta. Sigurno i iza toga neko stoji.
  • dragan perković

    24.11.2019 16:48
    Ah
    Kad će "drugarica" odgovoriti šta je uradila ?Šta je sprečavalo da uradi ?Nek se zakune u decu da će uraditi (iako je ateist).
  • Novosadjanka

    24.11.2019 15:36
    Gluposti
    Dajte ljudima normalne plate, drzava nek otvara i renovira vrtice iz budzetskih sredstava i cao, svako nek radi svoj posao, ne podilazite vise kompanijama. Sta ce biti sa detetom kada roditelj menja posao? Manite se manipulacije emocijama i decom vise....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija