Predloženo da roditelji problematičnih đaka obavljaju društveno koristan rad

Roditelji dece koja se u školi ponašaju problematično za kaznu će se baviti društveno korisnim radom, koji bi podrazumevao i uređenje parkova i ulica, ukoliko predsednica Vlade Ana Brnabić uvaži predlog Foruma beogradskih gimnazija za smanjenje i prevenciju nasilja u školama.
Predloženo da roditelji problematičnih đaka obavljaju društveno koristan rad
Foto: Pixabay
Sastanku koji je u petak sazvala Brnabić prisustvovali su ministri čija su polja relevantna za ovu temu, poput Mladena Šarčevića, Vanje Udovičića i Nebojše Stefanovića, a o prevenciji vršnjačkog nasilja govorio je i predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov. U ime Foruma predloženo je više ideja, od kojih je najzvučnija bila uvođenje obaveznog društveno korisnog rada za roditelje dece koja u školi načine teže povrede zabrana obaveza.
 
"Zakonom su propisane kazne između 5.000 i 100.000 dinara za roditelje čija deca naprave neki prestup, a najviša kazna za koju mi znamo da je u praksi izrečena nekome iznosila je 5.000 dinara, i to dva ili tri puta. Svi su svesni da vaspitanje kreće od kuće i da roditelj mora da se angažuje oko svog deteta", kaže za "Blic" Markov.
 
Primer društveno korisnog rada koji Markov navodi jeste sakupljanje lišća, te ovakvi penali ne bi ugrozili porodice, odnosno roditelje, koji su u lošoj materijalnoj situaciji.
 
Markov podseća da se sistem društveno korisnog rada primenjuje i kada su u pitanju sami učenici, i mada su iz Ministarstva prosvete prilikom uvođenja ovog principa početkom prošle školske godine govorili da je to vaspitna mera, a ne kazna - roditelji prema njoj imaju otpor.
 
Drugi predlozi koji su dati na sednici u petak, piše Blic, bili su:
 
- Uvođenje vršnjačke edukacije, kada bi studenti završnih godina Više kriminalističke škole i psihologije držali predavanja učenicima starijih razreda, u cilju povećanja svesti o posledicama nasilnog ponašanja;
- Zabrana ulaska na fudbalske i košarkaške utakmice mlađima od 16 godina bez pratnje roditelja;
- Zajednička medijska kampanja koja za cilj ima razvijanje svesti o vršnjačkom nasilju i ukidanje govora mržnje.
 
Takođe, ranije je predložena suspenzija đaka, zabrana prelaska u drugu školu tokom disciplinskog postupka, uvođenje "study room" i peticija protiv rijaliti programa.
  • Uca

    02.12.2019 17:10
    jos jedna prepisana Zapadna
    U drustveno korisnom radu roditelja sve najbolje ( no ne verujem da ce uspeti zbog toga sto su mali nevaljalci uglavnom iz vladajuceg rezima ) ali o vrsnjackoj edikaciji
    .....
    Pa citate li vi novine?
    Dvoje mladih ljudi je izbodeno na smrt zato sto su "vrsnjacki edukovali" ISISovce u Londonu
    Neki mozgovi su jednostavno pogresno prespojeni.
  • Kaćanka

    02.12.2019 17:05
    Beogradjani nek slobodno ciste za svojom decom, ja za mojom necu, kod mene se u kuci zna red...moz milom, il silom..al zna se ko kosi a ko vodu nosi...i u skoli isto tako se mora red znatii....previse je deci dato prava pa sad ja da cistim.e, nece moci...i koja budala je uopste to predlozila da roditelj ide na rad...predlazem Ministra Šarca/direktore skola jer ako nisu u stanju da drze pod kontrolom klince u školi nisu u stanju ni da Ministruju vec samo da čiste!!
  • Živković

    02.12.2019 16:57
    Ideja je dobra. Mislim da ne treba ni da postoji mogućnost plaćanja naročito za roditelje koji su boljeg materijalnog stanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.