Devojčice iz Vranja druge na Robotičkom takmičenju u Kini

Učenice osmog razreda OŠ "Svetozar Marković" u Vranju, Leonora Ristić i Anđela Ristić, osvojile su drugo mesto u kategoriji Tehnički izazov na Svetskom robotičkom takmičenju u kineskom gradu Guangdžouu.
U konkurenciji od 50 timova iz celog sveta, one su uspele da naprave odličnu kombinaciju mehaničkog rešenja robota i upravljačkih sposobnosti zahvaljujući kojoj su dospele u vrh "MakeX" robotičkog svetskog takmičenja.
 
Leonora i Anđela, pod vođstvom mentora Saše Ristića učestvovale su na takmičenju koje je održano od 29. novembra do 1. decembra, navodi se u saopštenju programa "Bitka za znanje".
 
Dodaje se da su ovogodišnjom temom takmičenja pod nazivom Čuvar grada (City Guardian) organizatori želeli da vide rešenja u kojima će robot svojim aktivnostima uticati na uređenje grada, ali i saradnju suparničkih timova od koje je zavisila uspešnost urađenih zadataka.
 
Dve komponente zadataka predstavljale su automatsku, koja je zavisila od prethodno napisanog programa, i manuelnu komponentu, koja se oslanjala na manuelno upravljanje robotom i napredna konstruktorska rešenja na samom robotu. U generalnoj konkurenciji na takmičenju u Guangdžouu učestvovalo je više od 200 timova iz celog sveta, a tim Srbije zauzeo je 48 mesto.
 
Leonora i Anđela plasirale su se na svetsko takmičenje u Kini tako što su se na Evropskom otvorenom prvenstvu u Zagrebu, u oktobru, borile u konkurenciji sa još četiri škole iz Srbije, ali i u evropskoj konkurenciji sa 90 timova iz celog regiona i Evrope.
 
Učešće takmičara na evropskom i svetskom "MakeX" takmičenju omogućilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a zahvaljujući programu Bitka za znanje koji u Srbiji sprovodi Fond B92, a putem kojeg je 431 škola u Srbiji dobila 2.155 edukativnih mBot robota.
  • Joca

    04.12.2019 07:54
    Bravo
    Bravo devojcice, samo vi gurajte svoj put. Ponosimo se vama, to sto nema puno lajkova i komentara neka vas ne brine. Velik uspeh dolazi sporo a donosi puno.
  • B

    03.12.2019 23:13
    Svaka cast!
    Svaka cast, devojke! Samo napred!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija