Devojčice iz Vranja druge na Robotičkom takmičenju u Kini

Učenice osmog razreda OŠ "Svetozar Marković" u Vranju, Leonora Ristić i Anđela Ristić, osvojile su drugo mesto u kategoriji Tehnički izazov na Svetskom robotičkom takmičenju u kineskom gradu Guangdžouu.
U konkurenciji od 50 timova iz celog sveta, one su uspele da naprave odličnu kombinaciju mehaničkog rešenja robota i upravljačkih sposobnosti zahvaljujući kojoj su dospele u vrh "MakeX" robotičkog svetskog takmičenja.
 
Leonora i Anđela, pod vođstvom mentora Saše Ristića učestvovale su na takmičenju koje je održano od 29. novembra do 1. decembra, navodi se u saopštenju programa "Bitka za znanje".
 
Dodaje se da su ovogodišnjom temom takmičenja pod nazivom Čuvar grada (City Guardian) organizatori želeli da vide rešenja u kojima će robot svojim aktivnostima uticati na uređenje grada, ali i saradnju suparničkih timova od koje je zavisila uspešnost urađenih zadataka.
 
Dve komponente zadataka predstavljale su automatsku, koja je zavisila od prethodno napisanog programa, i manuelnu komponentu, koja se oslanjala na manuelno upravljanje robotom i napredna konstruktorska rešenja na samom robotu. U generalnoj konkurenciji na takmičenju u Guangdžouu učestvovalo je više od 200 timova iz celog sveta, a tim Srbije zauzeo je 48 mesto.
 
Leonora i Anđela plasirale su se na svetsko takmičenje u Kini tako što su se na Evropskom otvorenom prvenstvu u Zagrebu, u oktobru, borile u konkurenciji sa još četiri škole iz Srbije, ali i u evropskoj konkurenciji sa 90 timova iz celog regiona i Evrope.
 
Učešće takmičara na evropskom i svetskom "MakeX" takmičenju omogućilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a zahvaljujući programu Bitka za znanje koji u Srbiji sprovodi Fond B92, a putem kojeg je 431 škola u Srbiji dobila 2.155 edukativnih mBot robota.
  • Joca

    04.12.2019 07:54
    Bravo
    Bravo devojcice, samo vi gurajte svoj put. Ponosimo se vama, to sto nema puno lajkova i komentara neka vas ne brine. Velik uspeh dolazi sporo a donosi puno.
  • B

    03.12.2019 23:13
    Svaka cast!
    Svaka cast, devojke! Samo napred!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.