Zbog neplaćanja alimentacije u zatvoru završila 172 roditelja, još 42 njih u kućnom pritvoru

Sto sedamdeset i dva roditelja koja nisu plaćala alimentaciju završila su u zatvoru prošle godine, dok je još 42 završilo u kućnom pritvoru.
Zbog neplaćanja alimentacije u zatvoru završila 172 roditelja, još 42 njih u kućnom pritvoru
Foto: Pixabay
Biljana M. iz beogradskog naselja Resnik pre pet godina je stavila tačku na svoj brak, piše "Politika". Za sve to vreme, njen bivši muž nije previše brinuo o izdržavanju njihovog dvanaestogodišnjeg sina. Najčešće bi "zaboravio" da uplati mesečno 10.000 dinara, koliko je iznosila alimentacija koju je sud odredio. Kada Biljana više nije mogla da se sa prosečnom srpskom platom izbori da podmiri redovne troškove života i uobičajene zahteve tinejdžera, tužila je supruga Centru za socijalni rad zbog izbegavanja plaćanja alimentacije.
 
"Čim ga je centar upozorio da je reč o krivičnom delu, što bi njemu napravilo velike probleme u poslovanju budući da je privatnik, počeo je redovno da uplaćuje dosuđeni novčani iznos. Naravno, nikad nije izmirio dugovanja koja je napravio od 2014, ali ja sam i sa ovim ishodom zadovoljna", kaže za "Politku" Biljana.
 
Brojke Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je slučaj Biljane M. retkost, da se mnoge priče ne završe opomenom Centra za socijalni rad. Tako je prošle godine podneta 2.151 prijava sudu protiv očeva i majki zbog neplaćanja alimentacije, a optužnica je podignuta u 1.327 slučajeva. Iste godine osuđeno je 1.506 roditelja, među kojima je i 226 žena.
 
Nije poznato koliko dece u Srbiji ostaje bez alimentacije, budući da pojedini roditelji sporadičnim uplatama stvaraju prividnu sliku kako izmiruju svoje obaveze.
 
Neplaćanje izdržavanja ne samo da je krivično delo, već je i jedno od najbrojnijih prestupa u grupi dela protiv braka i porodice. Ispred je samo nasilje u porodici. Zbog izbegavanja alimentacije moguće je dobiti i zatvorsku kaznu na koju su prošle godine osuđena 172 roditelja i još 42 su se našla u kućnom pritvoru. Ipak, najčešće se izriču uslovne kazne i njih je dobilo 1.227 očeva i majki.
 
Osim roditelja koji ne ispunjavaju svoju obavezu, u borbi za ostvarenje ovog prava mogu se tužiti i detetovi najbliži srodnici, a to su najčešće babe i dede. To se dešava u slučajevima kada je dugovanje nemoguće naplatiti, jer je roditelj koji duguje alimentaciju duže vreme bez posla i ne poseduje nikakvu pokretnu ili nepokretnu imovinu.
 
Od 1. januara sledeće godine počinju da se primenjuju izmene i dupune Zakona o izvršenju i obezbeđenju, pa će naplata neuplaćenih alimentacija ponovo biti u nadležnosti javnih izvršitelja. Podsećanja radi, kada je 2016. počeo da se primenjuje pomenuti zakon izvršitelji su se bavili i alimentacijama, ali zbog nepreciznosti zakonske odredbe o nadležnosti za naplatu ove vrste potraživanja Vrhovni kasacioni sud je zauzeo stav da je to ipak nadležnost suda. Međutim, to je sad opet promenjeno. 
 
U Komori javnih izvršitelja za "Politiku" objašnjavaju kako se može sprovesti prinudna naplata.
 
"Na primer, može se odrediti prenos novčanih potraživanja, prenos zarade ili novčanih sredstava sa svim računa, prodaja pokretnih stvari i nepokretnosti roditelja koji dobrovoljno ne ispunjava obavezu koju ima prema detetu. Izmenama zakona, čija primena počinje sledeće godine, kod sprovođenja izvršenja na zaradama i penzijama dužnika povećan je limit iznad kojeg ne može da se sprovodi prinudna naplata. Ali izuzetak je zakonsko izdržavanje kada se izvršenje može sprovesti do polovine primanja", navode u Komori za "Politiku".
 
Koliko će iznositi alimentacija propisuje Porodični zakon. Međutim, u praksi sudije moraju da uzimaju u obzir i mogućnosti roditelja - da li je u potpunosti radno sposoban, zdrav, da li živi u sopstvenom domu...Ako otac ili majka imaju redovna primanja alimentacija se određuje u iznosu koji ne sme biti manji od 15 odsto primanja ni veći od 50 odsto. Ukoliko radi na crno ili je bez posla ne znači da će biti oslobođen obaveze izdržavanja deteta. Tada se određuje konkretna suma koja ne bi smela da bude manja od 5.000 dinara mesečno po detetu.
  • Gruja

    16.03.2021 00:16
    Alimemtacija
    Pa sta je ovo imam penziju 9800din alimentaciju 10 000din nesposoban za rad i samostalan zivot ok idem u zatvor bar cu jesti a sve sto sam kupovao detetu nevazi se? To je moja do ra volja sto sam pmacao zabaviste kupovao garderobu idt
  • Logičar

    29.01.2021 04:35
    Ma `ajde!
    Rešenje je u alimentacionim fondovima od strane države!
  • Rabojnik

    13.12.2019 00:07
    Promene
    Promenucemo vlast necete vecno vladati.zelite evropu idide evropsku uniju tamo imate evropske plate i evropske zakone.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.