Štrajk u Pošti: Strah od države i obećanja vlasti jači od solidarnosti i borbe za egzistenciju

"Ovde protestuje svako za sebe, drugi oko njega ćute. To je jedan od naših najvećih problema", kaže sociolog Đokica Jovanović povodom štrajka u Pošti Srbije.
Štrajk u Pošti: Strah od države i obećanja vlasti jači od solidarnosti i borbe za egzistenciju
Foto: 021.rs
Koliko juče je Zoran Pavlović, predsednik Samostalnog sindikata poštanskih radnika, za Dojče vele rekao da će "pružiti otpor ovom teroru i nasilju nad zaposlenima", misleći na suspenzije koje su dobile stotine radnika Pošte zbog štrajka, piše Dojče vele.
 
Koliko juče je radnik Pošte Vladimir Đokić, član pregovaračke grupe, u izjavi za DW poručio Vladi da "sila jednostavno ne prolazi gde je egzistencija ugrožena".
 
Ali u četvrtak kasno uveče, Đokić je obznanio da je dogovor postignut, da će kazne protiv radnika biti povučene, najmanje zarade povećane, a da će se o opštem povećanju plata tek izjasniti.
 
Onda se izjavom za N1 javio radnik Stefan Mitrović, rekavši da je tim dogovorom "izigrana većina radnika koji su učestvovali u obustavi rada ne samo zbog malih primanja, nego i zbog stanja u preduzeću".
 
Postignutim dogovorom nisu zadovoljni ni poštari iz Novog Sada koji su u razgovoru sa reporterkom 021 tvrdili da su bili spremni da štrajkuju i dalje, ali da im je ipak jasno da nije moglo ništa više da se postigne. Oni su i ocenili da im je najteže to što nisu svi radnici podržali kolege u obustavi rada (opširnije OVDE).
 
Podsećamo, zahtev radnika bio je da se zarade dovedu do republičkog proseka od 54.000 dinara. Ponovljen je i stari zahtev za smenom rukovodstva na čijem čelu je vršiteljka dužnosti direktorke Pošte Mira Petrović, kadar Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS).
 
No ovaj čudni razvoj događaja pokazuje da ni zaposleni u Pošti među sobom nisu bili do kraja solidarni te da nisu svi zadovoljni ishodom. Prema procenama sindikata, od ukupno 15.000 zaposlenih, u štrajku je učestvovala najviše trećina i to iako čak 11.500 zaposlenih prima plate manje od 39.000 dinara.
 
Sociolog Đokica Jovanović kaže za DW da se država još uvek vidi kao neupitni autoritet, i "protiv države se stoga ne bi trebalo nešto posebno boriti".
 
On time aludira na to da protest poštanskih radnika nije izazvao talas šireg nezadovoljstva. Kako je na Tviteru napisao komičar Branislav Raičević solidarnost među radnicima različitih primanja ne postoji.
 
"Pošta štrajkuje i radnici su na ulici. Ovi što rade za 25.000 su u fazonu: šta štrajkuju imaju 35.000? Ovi što rade za 45.000 su u fazonu: U, ja sam još dobar. A ovi što rade za 80.000 su u fazonu: stvarno ne razumem ove sa 25.000 i ove sa 45.000 što se ne pridruže Poštarima."
 
Sociolog Đokica Jovanović kaže da se vlast "ne služi samo represijom". 
 
"Vlast se služi i obećanjima, korumpiranjem delova nezadovoljnih, ima iznutra svoje ljude koji amortizuju i omekšavaju nezadovoljstvo, i to su prilično razvijeni mehanizmi", dodaje.
 
"Još uvek nema jake socijalne svesti o sopstvenim interesima – strah od posledica je još uvek jači od verovanja u dobitak iskazivanjem socijalnog nezadovoljstva", zaključuje Jovanović.
  • @BebikaCuclika

    14.12.2019 10:59
    Sad ce biti amebe sa dve crvene vise u dzepu. Kakva borba, takav i plen...
  • realno

    13.12.2019 20:07
    za deda
    Deda, očigledno da se informišete preko RTS-a, Pinka... Upravo suprotno od onog što ste napisali. Pogledajte (ako imate hrabrosti) i neku drugu TV pa ćete videti kako stane Francuska, Rumunija itd. kad štrajkuju.
  • BebikaCuclika

    13.12.2019 18:53
    "Bez uvrede, ali ako lekar ima 70.000, profesor i nastavnik 60.000 zašto bi poštar trebao da ima više od 40.000???"

    Zato sto se bori za svoja prava i zeli da zivi kao ljudsko bice a ne kao ameba.
    Svi treba da se bune i zale dok ne dobiju ono sto im pripada.
    Sve ostalo je ponizavanje. Zivot ovde je robstvo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.