Potpisan sporazum između poštara i Vlade, normalizacija poštanskog saobraćaja uskoro

Radnici pošte koji su bili u obustavi rada više od nedelju dana, sinoć su prihvatili uslove radne grupe Vlade Srbije, a sporazum između poštara i Vlade potpisan je danas posle podne.
Potpisan sporazum između poštara i Vlade, normalizacija poštanskog saobraćaja uskoro
Foto: 021.rs
Kako je navedeno na sajtu Vlade sporazum su potpisali predsednica Vlade Ana Brnabić, predsednica Granskog sindikata saobraćaja i telekomunikacija "Nezavisnost" Snežana Marković, predsednik sindikata PTT Srbije Radoje Đermanović i tri predstavnika iz redova zaposlenih.
 
"Sporazumom je predviđeno povećanje plate od 13,1 odsto, ali će ukidanjem Zakona o umanjenju zarada dobiti još dodatnih 3,8 odsto. Od 1. januara 2020. godine dobiće i povećanje regresa od 1.000 dinara. Povećanjem plate poštar sa 20 godina radnog staža imaće platu od oko 45.000 dinara, plus 1.000 dinara regresa", navodi se u saopštenju Vlade.
 
Pored toga, zaposleni u Pošti će imati i povišicu po osnovu ukidanja propisa kojima su zarade u javnim preduzećima bile umanjene od 2014. godine, što znači da bi radnici sa manjim primanjima od iduće godine imali povišicu od oko 20 odsto.
 
Normalizacija poštanskog saobraćaja može očekivati za sedam do deset dana.
 
Kako za 021 kaže Tomislav Mandić, glavni poverenik Samostalnog sindikata poštanskih radnika za Novi Sad, ponuda koju su dobili od Vlade u suštini je ista kao prvobitna osim što će radnicima u tehnologiji od iduće godine biti povećana primanja za 20 odsto.
 
"Prihvatili smo novu ponudu Vlade kojom se radnicima u tehnologiji povećavaju primanja za nekih dvadeset odsto, što je nekih osam hiljada dinara u proseku. Suspenzije koje su date radnicima bi trebalo sve da se povuku i stave van snage i ostala je mogućnost pregovora da se u narednih šest meseci nađe još mogućih načina da se za koju hiljadu dinara plate povećaju u 2020. godini", navodi Mandić.
 
Na pitanje zašto su uprkos najavama da će sa protestom nastaviti "bez obzira na posledice" do ispunjenja uslova pristali na skoro istovetnu ponudu Vlade, Mandić odgovara da se većina tako složila.
 
"Mi smo morali da budemo glas većine u tom delu razgovora, tako da smo morali da prihvatimo to što se daje jer navodno smo doveli u pitanje likvidnost preduzeća", objašnjava Mandić za 021. 
 
Kaže i da je napravljen dogovor u pisanom formatu po kom bi trebalo jednom ili dva puta mesečno da se sastaju predstavnici Vlade sa timom radnika pošto je obećan i prijem novih zaposlenih.
 
Mandić kaže i da sledi finalizacija dogovora u naredna dva, tri meseca.
 
Rešenje bi trebalo da se potpiše danas u toku dana. Pošte u Novom Sadu i širom Srbije bi trebalo da počnu sa redovnim radom od sutra ili od ponedeljka.
 
Podsetimo, poštari u Novom Sadu štrajkovali su 11 dana. Od početka štrajka u nekoliko gradova Srbije, predstavnici radnika i poslovodstva Pošte imali su nekoliko sastanaka, a na jednom od njih je ponuđeno povećanje plate od 13,1 odsto za radnike sa srednjom stručnom spremom i 6,1 odsto za radnike sa višom stručnom spremom. Međutim, radnici su to odbili, uz poruku da nastavljaju sa štrajkom "bez obzira na posledice". 
 
Pošta Srbije juče je saopštila da su radnici "nezakonito obustavili rad u 68 od ukupno 1.536 korporativnih i ugovornih pošta na teritoriji čitave Srbije", kao i da poslovodstvo tog preduzeća "sprovodi mere kako bi u tim poštama bio obezbeđen minimum procesa rada". 
 
 
Na današnjem skupu ispred Glavne pošte, poštarima je predstavnik sindikata Tomislav Mandić saopštio kakav je dogovor postignut
 
"Niko neće snositi posledice obustave rada. Svi ovi dani biće plaćeni. Danas će biti potpisan papir koji nam to garantuje. Biće još pregovora i na njih će ići većinski radnici iz Vojvodine i Novog Sada, jer su oni bili i najuporniji. Odobreno je i povećanje komercijalnih usluga, a Vlada će izdvojiti 300 miliona za povišice", rekao je Mandić okupljenim radnicima. 
 
Na sve to radnici su postavljali pitanja da li će povećanje dobijati i oni koji su radili za vreme obustave, da li su sve dobili napismeno i šta je sa direktorom pošte. Jedan od okupljenih radnika naglasio je da dok ne dobije rešenje napismeno neće početi sa radom. Radnicima koji su bili u štrajku je i dalje zabranjen ulaz u prostorije pošte jer su i dalje suspendovani.
 
Radnici okupljeni ispred pošte rekli su reporterki 021 da nisu zadovoljni time što su postigli, ali da veruju radnicima i predstavnicima sindikata koji su učestvovali u pregovorima da nije bilo moguće da se dobije više.
 
"Nije dobro, ali važno je da smo mi živi i zdravi", rekla je jedna radnica na šalteru.
 
"Nisam zadovoljan i najviše mi je žao što nas nisu sve kolege podržale", tvrdio je jedan poštar.
 
Juče je ispred Glavne pošte u Novom Sadu održan protestni skup radnika pošte (opširnije OVDE).
  • @xx

    16.12.2019 19:21
    Građanima je muka od vaših fašističkih i psihopatskih komentara. Vratite se tamo odakle ste došli.
  • @xx

    16.12.2019 18:46
    Botovsko kratko pamćenje
    Zar se vi ne sećate da ste ih ucenili da se odreknu podrške opozicije zarad povećanja plata, a da ste opoziciju javno optužili da podršku daje za partijske interese?
  • dragan perković

    15.12.2019 23:32
    Ah
    Sad pokrenuti štrajk prosvete i zdravstva. Nadam se da će poštari koji su se busali u solidarnost se pridružiti.Naravno znam da poštari se neće solidarisati.I dalje će im se šaltetuše izživljavati na klijentima,svakih 20 min stavljati "šalter ne radi", preporučena službena pošta u gradu putovati 10 dana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti