Dualno obrazovanje ubuduće i za vojsku i policiju

Nove izmene i dopune Zakona o dualnom obrazovanju koje se trenutno nalaze u skupštinskoj proceduri predviđaju da se spisku poslodavaca koji mogu obučavati srednjoškolce dodaju i organi unutrašnjih poslova i odbrane.
Dualno obrazovanje ubuduće i za vojsku i policiju
Foto: Pixabay
"Na učenje kroz rad koje se realizuje kod navedenih organa primenjivaće se propisi koji uređuju njihov rad i odredbe ovog zakona, a učenici koji budu pohađali obrazovne profile u ovim organima ostvariće finansijsko obezbeđenje u skladu sa propisima kojima se uređuje rad tih organa", navodi se u tekstu predloga, bez dodatnih pojašnjenja na kakvim poslovima bi mogli da budu angažovani budući đaci.
 
Pored do sada definisanih uslova za obuku profila u trogodišnjem i četvorogodišnjem trajanju, spisak škola koje mogu da učestvuju u dualnom programu će se takođe proširiti i na majstorsko i specijalističko obrazovanje, kao i na srednješkolsko obrazovanje koje traje dve godine.
 
Predložene odredbe definišu da se učenje kroz rad ubuduće neće obavljati noću, a najavljene su i promene u uslovima za angažovanje instruktora i izdavanje njihovih licenci.
 
Ubuduće će Privredna komora Srbije dostavljati nadležnom ministarstvu plan za uključivanje poslodavaca u dualno obrazovanje za narednu školsku godinu, a najkasnije do 14. februara za narednu školsku godinu, koji će kreirati u saradnji sa poslodavcima.
 
Prema podacima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja iz septembra, ukupno 72 srednje stručne škole realizuju jedan ili više dualnih obrazovnih profila od ukupno 35 dualnih obrazovnih profila za ovu godinu. Preliminarni podaci o upisu učenika u srednje škole pokazuju da je oko 2.600 učenika upisalo prvi razred po dualnom modelu, a da se ukupno u svim razredima u dualnom obrazovanju nalazi oko 7.000 učenika u 104 škole.
  • goran

    14.12.2019 10:36
    svasta
    Boze ko izmislja ove budalastine!
  • Hahahohohuhu

    14.12.2019 09:52
    Dualno obrazovanje : "Moram da razumem, kako da razumem?"
  • Inspektor Višekruna

    14.12.2019 09:09
    Dualno
    Sve je već dualno, čitava država.
    Šef BIA-keramičar, Vulin je minimalno dualan, a za predsednika je dualnost uvreda, on obavlja toliko stvari!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.