Potpisan sporazum Srbije i BiH: Saradnja u izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo

Ministarka Zorana Mihajlović potpisala je sa zamenikom ministra telekomunikacija i saobraćaja BiH sporazum o saradnji na projektu auto-puta Beograd-Sarajevo.
Potpisan sporazum Srbije i BiH: Saradnja u izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo
Foto: Pixabay
"Sporazum će doprineti u brzini i efikasnosti izgradnje auto-puta ka BiH", rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Ona je podsetila i da je početak radova u oktobru obeležen u prisustvu predsednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Tajipa Erdogana, kao i predstavnika BiH.
 
Mihajlovićeva je navela da radovi na deonici Sremska Rača - Kuzmin teku po ugovorenom planu i dinamici. "Ovaj sporazum omogućiće nam da nastavimo radove i izdamo građevinsku dozvolu za izgradnju celog mosta preko Save”, izjavila je.
 
Dodala je i da će se na mostu preko Save nalaziti jedan granični prelaz, te da će to omogućiti brži protok ljudi i robe, uz apel vlastima BiH da ubrzaju poslove oko uspostavljanja drugog graničnog prelaza, kako bi se za saobraćaj otvorio most na Drini između Ljubovije i Bratunca.
 
"Srbija je taj most izgradila i ostalo je na BiH, odnosno Upravi za indirektno oporezivanje, da završi svoj deo posla, kako bismo imali granični prelaz", rekla je ona.
 
Zamenik ministra telekomunikacija i saobraćaja BiH Saša Dalipagić precizirao je da se sporazum koji je danas potpisan odnosi na izgradnju dve deonice auto-puta, jedan je Tuzla - Brčko - Bijeljina - granica sa Srbijom, a druga Sarajevo - Pale - Višegrad - granica sa Srbijom i dalje ka Beogradu.
 
"Sporazum predviđa i izgradnju mosta preko Save, koji će Srbija graditi, kao i pitanje graničnih prelaza. U roku od mesec dana formiraćemo zajedničko operativno telo zarad efikasnije realizacije projekta", rekao je Dalipagić.
 
Ambasadorka BiH u Srbiji Aida Smajić izjavila je da veliki infrastrukturni projekti pokazuju jasno opredeljenje dve države na putu ka Evropskoj uniji.
 
"Ovaj auto-put dodatno će povezati naše dve zemlje i građane. On je i pokazatelj da naši bilateralni odnosi idu uzlaznom putanjom, te da su evropske integracije naš strateški cilj, a da ćemo još boljim povezivanjem regiona biti spremni da postanemo punopravni članovi EU", rekla je ona.
  • Naše ime

    14.12.2019 11:27
    Ali nikako mi nije jasno zašto ne Tuzla-Bijeljina, kakvo Brčko?! To vam je kao kad bi autoput Beograd-Novi Sad išao preko Stare Pazove, Inđije pa skretao za Zrenjanin pa se vraćao za Kovilj
  • Dragan Milkov

    14.12.2019 06:12
    Bulevar Oslobodjenja 212
    Dragi Bosanci dodjite po novom auto putu u Beograd, vas auto vas vec ceka odje.
  • Giga Moravac

    13.12.2019 22:56
    Šta je sa tunelom kroz Frušku?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.