Agencija za borbu protiv korupcije - uloga važna, rezultati sporni

Agencija za borbu protiv korupcije je nezavisna institucija na čijem čelu moraju da budu oni koji nisu članovi partija.
Agencija za borbu protiv korupcije - uloga važna, rezultati sporni
Foto: Pixabay
Kako piše Insajder, Dragan Sikimić je na čelnu funkciju Agencije izabran 17. januara 2018, a ispostavilo se da je baš toga dana vratio člansku kartu Srpske napredne stranke. Ovaj podatak on nikada nije demantovao. 
 
Osim netransparentnosti, rad ove organizacije karakterišu i brojne sporne odluke. Poslednja koja se podelila javnost je ona da otac ministra policije Branko Stefanović nema nikakve veze sa firmom GIM i da zato ministar nije u sukobu interesa. 
 
Kontrola imovine i prihoda političara, sprečavanje gomilanja funkcija i sukoba interesa, prijavljivanje onih koji svoju funkciju zloupotrebe u političke ili lične svrhe, samo su neki od zadataka, po zakonu, samostalne i nezavisne Agencije za borbu protiv korupcije.
 
Istraživačica iz organizacije Transparentnost Srbije Zlata Đorđević navela je da je Agencija za borbu protiv korupcije opterećena neefikasnošću od samog osnivanja.
 
"S jedne strane, razlog za to su same neprecizne odredbe zakona, a sa druge strane je preopterećena političkim pritiscima", kaže Đorđević.
 
Za mnoge je upravo politički pritisak razlog za poslednje rešenje Agencije za borbu protiv korupcije koja je utvrdila da otac ministra policije nema nikakve veze sa firmom GIM. Ovakav zaključak sporan je iz više razloga, jer prema dokumentu koji je objavio BIRN prošle godine u novembru, u dopisu koji je firma GIM dostavila fabrici Krušik navedeno je da će Branko Stefanović kao predstavnik GIM-a sa poslovnim partnerima, predstavnicima firme iz Saudijske Arabije, obići fabriku Krušik. Pre desetak dana objavljen je dokument iz Ambasade Saudijske Arabije u kojem se navodi za Stefanovića da je pravni savetnik firme GIM.
 
Firma GIM bavi se trgovinom oružjem. Postala je tema u javnosti kada je Aleksandar Obradović koji je zaposlen u fabrici Krušik medijima dostavljao podatke koji ukazuju na to da GIM po povlašćenim cenama kupuje oružje od državne fabrike Krušik. U međuvremenu predstavnici vlasti iznosili su različite tvrdnje o tome da li je i kako Branko Stefanović predstavnik GIM-a.
 
Prošle nedelje oglasila se i Agencija za borbu protiv korupcije, koja je zaključila da Stefanović nije vlasni, zakonski zastupnik, da nije bio zaposlen po osnovu ugovora o radu u ovoj firmi. S obzirom na to da se u dokumentu Ambasade Saudijske Arabije koja je izdala vizu Stefanoviću navodi da je on pravni savetnik firme GIM, posle ovakvog saopštenja Agencije, postavlja se pitanje da li se Branko Stefanović predstavljao lažno, radio na crno ili Agencija prosto nije uradila svoj posao do kraja.
 
"Činjenica je da Agencija ima ogromnu ulogu ali da ne ostvaruje dovoljno ulogu nezavisnog državnog organu", istakla je Zlata Đorđević.
 
Činjenica je i da je Agencija u prethodnom periodu inicirala postupke protiv funkcionera koji su na vlasti, ali to se uglavnom zavšravalo odbačajem prijava ili najblažim sankcijama. Predsednica Udruženja tužilaca Srbije Lidija Komlen Nikolić za Insajder potvrđuje da je Agencija reagovala u pojedinim slučajevima koji su za javnost bili interesantni ali da epilozi tih postupaka nisu zadovoljili javnost.
 
"Vi imate pojedine postupke gde je Agencija reagovala u pojedinim slučajevima koji su za javnost bili interesantni i oni su dostavljeni tužilaštvu. Međutim, rezultat postupka i onog što je tužilaštvo uradilo je nešto što javnost nije zadovoljilo. Šta je prethodilo tome, da li je postojala političkog pritiska ili ne, to je već druga ocena", navodi tužiteljka Nikolić.
 
Jedan od tih slučaja je i slučaj sadašnjeg ministra finansija Siniše Malog. Tada je Agencija izveštaj o njegovoj imovini prosledila tužilaštvu, a njegov sadržaj, koji je otkrivao čak i to da je Sinišu Malog jedna banka sumnjičila za pranje novca, objavljen je na sajtu Agencije. Postupak, međutim, Više javno tužilaštvo nije iniciralo i to bez ikakvog obrazloženja.
 
"Sama činjenica da je Agencija podnela predstavku ne znači i da će ona proizvesti pravosnažno okončanu osuđujuću presudu. Agencija ima ovlašćenje da prikuplja od nadležnih državnih organa, policije, Uprave za sprečavanje pranja novca, da se obraća bankama... znači to su sve podaci koji su u tom momentu dostavljeni od Agencije nema razloga da ih tužilac negde u tom momentu ponovo proverava", dodaje Nikolić.
 
Tužilac može da odustane od postupka ali o tome treba da obavesti javnost.
 
Rezultati borbe protiv korupcije vidljivi su uglavnom samo kada se obećava da će ih biti. Predstavnici vlasti poslednjih deset godina, koliko i postoji Agencija za borbu protiv korupcije, od kampanje do kampanje, od ekspozea do ekspozea, obećavaju podršku u radu nezavisnim institucijama. U praksi, međutim, to nije tako.
  • Kika Bibić

    15.12.2019 20:38
    Управо је сајт Агенције недоступан!
  • Bili Kid

    15.12.2019 19:56
    U autokratsko-diktatorsko-mafijaskom rezimu besmisleno je pricati o funkcionisanju bilo koje institucije. Upravo zbog ovoga mnogi politicari i drzavni sluzbenici razlicitih nivoa bi trebalo da imaju sudjenja i visedecenijske kazne zatvora.
  • Stanoje Zoranovic

    15.12.2019 16:56
    Korupcija
    Koruocija u javnom sektoru a pogotovo u gradskim upravama uništavaju srbiju i čitavo društvo do kraja. A ovi za borbu protiv korupcije sve rade da sačuvaju svoje stolice i svoje prijatelje. Pogledajte stari grad, tatu, Stefanovića, Gim.... Žalost i Beda šta se radi..... Ali sve je na papiru čisto!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija