Veliki broj poslodavaca i dalje ne da povratnu informaciju o konkursu za posao

Čak 77 odsto kandidata koji su aplicirali za neki posao nisu dobili povratnu informaciju od poslodavca, pokazuje istraživanje portala poslovi.infostud.com.
Veliki broj poslodavaca i dalje ne da povratnu informaciju o konkursu za posao
Foto: Pixabay
Kao i prethodnih godina, i tokom 2019. kandidati koji konkurišu za poslove su putem sajta poslovi.infostud.com dali svoj sud o načinu na koji su poslodavci organizovali proces selekcije i regrutacije u svojim kopanijama. Tom prilikom je ocenama od jedan do pet bodovan način na koji je kompanija zakazala intervju, kvalitet dobijenih informacija o radnom mestu, brzina završetka procesa selekcije, kao i obaveštavanje o ishodu konkursa.
 
Za razliku od prethodnih godina, ove godine anketirani kandidati su dali odgovor i na pitanja da li su su pozvani na test ili intervju, kao i da li su tom prilikom dobili posao za raspisanu poziciju.
 
Od ukupnog broja anketiranih skoro 77 odsto kandidata nije dobilo povratnu informaciju od poslodavca, i takav pristup su ocenili negativnom ocenom 1,95. Izostanak povratne informacije, po kandidatima, u velikoj meri utiče na sam imidž kompanije, te je 65 odsto anketiranih reklo da se ne bi ponovo prijavilo na oglas poslodavca, a više od 70 procenata kandidata ne bi preporučili bliskim osobama da konkurišu na oglase tog poslodavca.
 
Iako je zbog izostanka povratne informacije o ishodu konkursa i prošle godine više od 60 procenata ispitanika reklo da se ne bi ponovo prijavili na oglas poslodavca i da to jako loše utiče na percepciju i brend samog poslodavca, kandidati su i ove godine u velikoj meri istakli svoje nezadovoljstvo merom u kojoj se to čini.
 
Tako je izostanak poratne informacije i ove godine i dalje najslabije ocenjen u procesu selekcije i regrutacije sa prosečnom ocenom 1,91.
 
U toku procesa selekcije i regrutacije kompanije su najbolje ocenjene za način na koje su zakazale test i intervju ocenom 3,96, a potom i za dobijene informacije o radnom mestu (opis posla, radni uslovi, visina zarade) ocenom 3,7. Brzina završetka procesa selekcije se našla na trećem mestu sa ocenom 3,6.
  • Nemanja

    16.12.2019 23:07
    Kad bi ljudi koristili pravilno softvere za Email i kad bi znali za Email Template. S'obzirom ko sve radi po firmama i ko je sve vlasnik firme, ovo nije nista cudno.
  • BB

    16.12.2019 21:51
    @Nenand
    Skroz tacan komentar.
    Na zapadu. gde sam vec 25 g, u samom oglasu cesto ima napomena: samo oni koji udju u uzi izbor ce biti kontkatirani.
    Nema se vremena za detaljno pregledanje svega I svacega niti za otpisivanje onima koji nisu zasluzili tj nisu ozbiljni ucesnici u konkursu. Vreme je novac.
    Lep pozdrav iz bela sveta
  • Nenad

    16.12.2019 11:30
    Ne tako davno organizovali sam konkurs za posao dizajnera.

    Jasno sam naznačio koji je minimum znanja potreban, u smislu da je neophodno poznavanje Photoshopa i par drugih standardih programa za ilustrovaonje. Već na polovini konkursa je pristiglo par stotina prijava. Možda deset je zadovoljilo minimum traženog, a ostalo ni izbliza.

    Kažu ako ispunjavaš bar 50-60% traženog, prijavi se. Nemam ništa protiv. Niko ne zna sve. Znaš osnove, vredan si, naučićeš, probaj. Ali konkurisati sa mesta pekara, vozača, konobara (svaki posao cenim), bez ikakvog poznavanja rada na računaru, a kamoli dizajnu je krajnje neodgovorno. Uz svo razumevanje krize na tržištu rada.

    Hoću da kažem, samo pregledanje svih prijava oduzima previše vremena. Odgovaranje na svaku uz obrazloženje zašto je stvarno previše. Mislim da je fer odgovoriti svima koji uđu u uži krug.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.