Memorandum o budućnosti Vojvodine potpisan u Beogradu

Memorandum o budućnosti Vojvodine potpisan je u Beogradu, a potpisnici tog dokumenta poručili su da je suštinska ideja Vojvođanskog fronta ideja evropske Srbije.
Memorandum o budućnosti Vojvodine potpisan u Beogradu
Foto: 021
Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine koja je jedna od potpisnica, kazao je da Vojvođanski front okuplja proevropske snage u Srbiji i da sličnim opcijama pruža ruku za saradnju. On je rekao da se Srbija nalazi u dubokoj političkoj krizi koja je uzrokovana, kako je ocenio, nacionalizmom i centralizmom.
 
"Suženje Srbije i koncentrisanje kompletnog života u Beogradu dovodi do toga da se ogromni delovi naše zemlje izlažu depopulaciji", izjavio je Čanak.
 
Dodao je da Vojvodina nikada nije problem Srbije, kao i da ona predstavlja "najevropskiji deo" Srbije. On je rekao da u Vojvodini ne postoji separatizam, a da danas postoje situacije na Univerzitetu u Beogradu gde se brane master radovi pod nazivom "Idejni izvori separatizma u Vojvodini" kod profesora Dragana Simeunovića.
 
On je rekao da je još rano govoriti da li je Vojvođanski front i predizborna koalicija i naveo da su se oni okupili jer dele isti sistem vrednosti.
 
Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić kazao je da je za Vojvođanski front evropski put Srbije neupitan i da on mora biti ubrzan.
 
"Ne može se na taj put ići preko Rusije ili Evroazijske unije", poručio je Odžić.
 
Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov rekao je da pomenutim Memorandumom žele da ostvare ravnopravnost manjinskih zajednica u Srbiji i pozvao predstavnike drugih nacionalnih zajednica da im se pridruže.
 
Memorandum su pored pomenutih partija potpisali i predstavnici Alijanse vojvođanskih Rumuna, Crnogorske partije, Saveza Slovaka Vojvodine, Zajedno za Vojvodinu, Liberalno-demokratskog pokreta Vojvodine i Foruma V-21.
 
U Memorandumu se navodi da će se Vojvođanski front zalagati za Srbiju kao decentralizovanu i regionalizovanu sekularnu državu, slobodne i fer izbore i oslobađanje medija, članstvo Srbije u EU i NATO, kao i da Srbija tretira kao politički prioritet suživot u regionu. Dodaje se i da Srbija mora da prihvati "kosovsku realnost" i nastavi dijalog u Briselu.
  • pantelija

    18.12.2019 07:18
    komentar
    Jedino sto se mora proznati Canku je da se on vec 30 godina dobro z......a i naplacuje glupost i naivnost onih koji mu veruju misleci da se bori na nekakvu ideju. To je ogoljena borba za vlast i sve privilegije koje ona donosi uz ogromnu materijalnu korist i izvrgavanja ruglu i zakona i reda koji vazi samo za sirotinju.Njemu ne zameram nista jer zna sta radi ali oni koji mu veruju trebalo bi da stave prst na celo...
  • pantelija

    18.12.2019 07:12
    pitanje
    A zasto nije potpisam memorandum na Novom Beogradu to bi imalo smisla ovako jos jedna bezlocna predstava koja sluzi za namicanje pozicija u izbornoj kampanji da Canak pokaze da postoji nebi li se naprednjaci smilovali da mu neku mrvicu daju poput one koalicije u NS.
  • Jasar

    17.12.2019 23:26
    Eto
    Svasta

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija