Leskovac daje skoro 900 hiljada evra za novo osvetljenje

Zamena starih novim LED sijalicama Leskovčane će koštati nešto više od 895.000 evra, pošto je u postupku javne nabavke pobedila beogradska firma Keep light, poznata po višemilionskom ukrašavanju Beograda i jelci od 83.000 evra, objavile su Južne vesti.
Leskovac daje skoro 900 hiljada evra za novo osvetljenje
Foto: Pixabay
Na tenderu za zamenu novogodišnje rasvete učestvovale su dve firme - Feman iz Jagodine i Keep light iz Beograda, koji se prijavio sa podizvođačem Mep inženjeringom. Prema podacima javne nabavke, ponuda jagodinske firme nije bila prihvatljiva, prenose Južne vesti.
 
"Ponuda ponuđača Feman je neprihvatljiva jer isti nije iskazao u obrascu ponuda ukupnu cenu bez PDV-a, izraženu kao neto sadašnje vrednosti troškova ugovora. Nije popunjen model ugovora, obrazac strukture cena, obrazac izjave o nezavisnoj ponudi i ostali obrasci traženi konkursnom dokumentacijom, nije dostavljena bankarska garancija za ozbiljnost ponude, dokazi o ispunjenosti obaveznih i dodatnih uslova, nije iskazan rok važnosti ponude, niti dostavljeni uzorci svetiljki, uz ponudu, što je ponuđač bio obavezan da dostavi", piše u odluci.
 
Istraživanje BIRN-a pokazalo je da su od 24 ugovora za javnu rasvetu, 22 dobile četiri firme i njihovi partneri, a u većini slučajeva tu je i Keep light. Ove firme su zasad obezbedile sebi oko 50 miliona evra iz lokalnih budžeta.
 
Konkursna dokumentacija menjana tri puta
 
U toku postupka, zainteresovani partneri tri puta su uočavali greške u dokumentaciji - od nepoklapanja broja svetiljki u tabelama, tehničkih grešaka, do nedifinisanja strane kolovoza na kojoj treba postaviti sijalice.
 
Konkursna dokumenatcija menjana je tri puta, a osim tehničkih nedostataka, naručilac je smanjio broj sijalica koje je trebalo dostaviti na uvid, ali i ukupan broj ugrađenih koji je zainteresovani partner trebalo da ima, kako bi ispunio uslove.
 
Opoziciona odbornica Jelena Spirić smatra da menjanje dokumentacije, pa i zbog tehničkih grešaka, nije opravdano, jer je pre samog raspisivanja trebalo proveriti da grešaka nema.
 
"Besramno prilagođavaju javnu nabavku izmenom konkursne dokumentacije čak tri puta, samo kako bi istu upodobili firmi koja će od leskovačkog budžeta inkasirati milione dinara", rekla je ona.
 
Projektom je predviđena zamena 13.451 svetiljke koje bi trebalo da budu LED ili metal halogene zbog, kako se navodi, boljih efekata. Osim na teritoriji grada, nove sijalice trebalo bi da budu postavljene i u 132 okolna sela. Spirić ceo projekat opisuje kao "bahatan i sramotan", naročito što bi građanima mnogo više značila nabavka novog rengena ili magnetne rezonance.
  • Crni bombarder

    19.12.2019 19:48
    Samo da razjasnim, nije milion nego je 9 miliona evra. Idemo!!!
  • zlica

    19.12.2019 17:16
    vojislav
    Poštovani, oni kojima dadosmo vlast tako troše naš novac
    to nije investicija, to je partijsko pranje para
    jedino u šta ne sumnjam sa iskustvom poslednjih 32 godine u ovoj državi je da će Srbi ponovo dati apsolutnu vlast sličnim, prvo diktatorskim potom lopovskim elitama.
  • Pićuka

    19.12.2019 16:39
    Milion eura za zajebanciju i imaju podršku "većine". Takvim budalama je i dovoljno 300 eura plate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija