"Srpski generalštab za bezbednost hrane" dobio akreditaciju

Nacionalna laboratorija za bezbednost hrane u Batajnici dobila je akreditaciju dve decenije od početka procesa sertifikacije.
Pored hrane i mleka za koje je akreditacija stigla prošle godine, sertifikovana je i fitosanitarna laboratorija, a počinje da radi i banka semena i gena.
 
Jedan od uslova za akreditaciju bio je zapošljavanje novih stručnjaka.
 
Evropska unija uložila je u projekat sedam i po miliona evra, a drugu polovinu novca je obezbedila država.
 
"Sad imamo srpski generalštab za bezbednost hrane. Posle 20 godina ga imamo. Vidite ove mlade ljude ovde, ima ih oko 305, to su inženjeri, doktori nauka koji su došli i pomažu našoj državi da uspostavi sistem kontrole ulaska hrane u Srbiju, a isto tako i da ispunimo standarde prilikom izvoza naše robe", poručio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.
 
Ovim se, kazao je ministar, uspostavlja sistem kontrole ulaska hrane u Srbiju, a ispunjavanju i standardi za izvoz, uz podsećanje da su najveća tržišta srpske hrane EU i zemlje okruženja.
 
"Jako je važno da posle 20 godina stavimo tačku na ovo i da se ne otvara više pitanje laboratorija, nego samo da one rade", rekao je on i dodao da će sada ući u sistem nadzora svih privatnih laboratorija, preko sistema analize rizika.
 
Istakao je da posle akreditovanja laboratorija mikotoksini, jedan od njih je aflatoksin, neće morati više da se šalju uzorci u inostranstvo, ispitivaće se i prisustvo pesticida i drugih materija.
 
Srbija je za laboratorije do sada za opremanje izdvojila osam miliona evra, EU donira 7,5 miliona evra, a ostalo do 20 miliona bili su troškovi, objašnjeno je i naglašeno da je država obezbedila novac da laboratorija u narednom periodu funkcioniše.
  • Vlada

    20.12.2019 20:13
    ---
    "...ima ih oko 305, to su inženjeri, doktori nauka koji su došli i pomažu našoj državi ...."
    Alo, ministre, u pitanju je posao, a ne moba!
  • Traktorista

    20.12.2019 19:07
    Citrinin
    I gde se moze videti novi obim akreditacije.... nacionalna laboratorija a radi samo Afla M1... zar ne bi trebalo da nacionalna radi sve ono sto pise u Pravilnicima da treba....akrilamid
  • Mad Hatter

    20.12.2019 18:53
    Čuj ti njega " generalštab"

    A gde vam je generalštab za korupciju?

    Džaba vama tih 300 stručnjaka kad je nivo korupcije u državi neizlečiv. Mogu da otkriju sve i svašta a da li će javnost saznati rezultate to je već druga priča. Do sada ste se pokazali kao nesposobni za bilo šta. Vaš sam rad od kako ste na vlasti je dobar dokaz. Integritet nemate a kredibilitet ne postoji ni u tragovima. Nemate sa čime da se pohvalite na tom polju kao ni na bilo kom drugom.
    Čik zavirite u Matijevićeve fabrike ako smete i nađite onu 7 godina staru svinjetinu koju prodaje za zvake praznike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.