Štrajk glađu nije post, a pričest krši štrajk

Srpska pravoslavna crkva ne dopušta post tokom kojeg se dozvoljava uzdržavanje od svake hrane i pića, a pričest podrazumeva uzimanje hleba i vina, što bi bio prekid štrajka glađu i žeđu lidera naprednjaka Tomislava Nikolića, rekli su danas Tanjugu analitičari religije Živica Tucić i Mirko Đorđević.

Srpska pravoslavna crkva ne dopušta post tokom kojeg se dozvoljava uzdržavanje od svake hrane i pića, a pričest podrazumeva uzimanje hleba i vina, što bi bio prekid štrajka glađu i žeđu lidera naprednjaka Tomislava Nikolića, rekli su danas Tanjugu analitičari religije Živica Tucić i Mirko Đorđević.

Tucić i Đorđević su saglasni da je u slučaju Nikolićevog štrajka glađu i žeđu sve dileme rešio patrijarh Irinej izjavom da "mučenje tela nije hrišćanski".

Oni smatraju da je Nikoliću teško pala poruka patrijarha Irineja koji je ceo problem "dobro posadio", nakon čega je lider naprednjaka rekao da je reč o "strožem postu" nakon kojeg će se pričestiti.

"Patrijarh je rekao ono što je jedino teološki ispravno", rekao je Tucić.

Tucić je naveo i da, nakon svakog posta, dolazi pričest, kada se uzima "hristovo telo (hleb) i hristova krv (vino).

Pre pričesti, kazao je on, obavezno je ispovedanje, a na svešteniku je, dodao je, da proceni da li je bilo koji vernik dostojan pričesti ili ne. Đorđevih je ocenio da je Nikolićev štrajk glađu i žeđu imao neobične obrte, jer kada ga je najavio rekao je da to čini kao "pravoslavac i hrišćanin".

"Uzdržavanje od hrane i pića se ne može smatrati postom, pa ni najstrožim koji hrišćanski vernici prihvataju kao duhovnu disciplinu", kazao je Đorđević.

  • janko

    21.04.2011 05:20
    hahaha (zasto ne objavite?)
    veliki novokomponovani pripadnik sekte (na)prdni nazadnjak grobar tomica prdnuo je u cabar, niti posti vec muci telo (gresi). prekinuce strajk ako se pricesti... e, tomo, tomo dzaba si se ku.cio.... ali sta ocekivati od s.rBende, taki su svi....
  • Andro

    20.04.2011 11:04
    Hvala i prijatno
    Tomislav Nikolić je, počinjavši svoj štrajk glađu i žeđu, najpre izjavio da je "spreman da ide do kraja". Sada se ispostavlja da uopšte nije reč o štrajku glađu i žeđu, nego o "rigorozom postu". Predsednik SNS prima infuziju, planira se i parenteralna ishrana. Dakle, reč je o klasičnom političkom samoubistvu, iz koje će se SNS sada teško izvući. Ko će još posle ovoga verovati naprednjacima kada bilo šta ozbiljno obećaju? Jasno je da oni, zapravo, ne žele odgovornost koju sobom nosi preuzimanje vlasti u ovako devastiranoj državi Srbiji.
    S obzirom da je "drama" oko tzv. štrajka glađu i žeđu završena, mislim da više nema potrebe da se na naslovnim stranama i u prvim vestima prati zdravstveno stanje verskog iskušenika Tomislava Nikolića. Rigorozni post bi trebalo da predstavlja ipak njegovu ličnu stvar i nema nikakve veze sa političkom scenom Srbije.
  • TT

    20.04.2011 06:37
    dal je moguće
    da je čovek toliko glup? ne treba biti genije pa shvatiti da će se ideja o štrajku izjaloviti posle 3 dana. stvarno glupi su ko ćuskije.
    ali opet, to podržavaju isti oni koji koji idu uz pokretne stepenice, i hodaju, i hodaju i hodaju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.