Od 1. januara bez poreza na električna i hibridna vozila

Hibridna i električna vozila biće oslobođena poreza, a definisan je i pojam registrovanog oružja kao predmeta oporezivanja, predviđaju nove izmene i dopune Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, koji će početi da se primenjuje od 1. januara 2020.
Od 1. januara bez poreza na električna i hibridna vozila
Foto: Pixabay
Poreza su oslobođena hibridna vozila, odnosno ona kojima je jedan od pogona električni, koja osim hibridnih i električnih putničkih automobila predstavljaju i sve vrste vozila kao što su motocikli, tricikli i njima slična sprave. Poreskim oslobođenjem obuhvaćena su i plovila za koja je obveznik poreza ministarstvo nadležno za unutrašnje poslove.
 
"Mišljenja smo da je ova olakšica svakako korak napred ka realizaciji politike smanjenja zagađenja u našoj zemlji. Kako je broj registrovanih hibridnih vozila nešto veći od 200 vozila, a cena ovih vozila za ekonomsko stanje našeg društva jako visoka, predviđene olakšice svakako nisu dovoljne da bi se ostvario rast učešća ovih vozila u ukupnom broju vozila", kažu za "eKapiju" stručnjaci iz jedne beogradske računovodstvene agencije.
 
Definisan je i pojam registrovanog oružja kao predmeta oporezivanja, kao i koje vrste oružja spadaju u tu grupu. Istovremeno je istaknuto da poreska obaveza nastaje danom registracije oružja, a ne danom izdavanja kolekcionarske dozvole za oružje koje nije nabavljeno i registrovano.
 
"Ukoliko pojedinac poseduje više komada registrovanog oružja za ličnu bezbednost i izdata mu je isprava za njihovo nošenje, od 2020. godine ostvaruje pravo na poresko oslobođenje. Porez na oružje će plaćati u godišnjem iznosu, koji se dobija sabiranjem iznosa poreza za nošenje i držanje samo za jedan komad oružja na koji se porez plaća, dok za svaki naredni komad registrovanog oružja na koji se porez plaća, on će plaćati samo porez na držanje i na taj način se značajno smanjuje poreska obaveza", navode u agenciji.
 
Takođe, ukoliko registrovano oružje nestane, bitno je da se to prijavi nadležnom organu kao i da postoji osnova nestanka, pri čemu u periodu od prijave nestanka do njegovog eventualnog pronalaženja, porez na to oružje se neće plaćati, a ukoliko ga poreski obveznik plati smatraće se više plaćenim porezom.
  • realno

    31.12.2019 00:29
    Ma bravo, a koliko njih vozi takva auta? Važno da nam auto-plin poskupljuje svaki dan, kažnjavate nas što nas ima više od el. vozila, a zagađujemo manje od benzinaca i dizelaša.
  • Luk

    30.12.2019 20:51
    Super je to za električna vozila, za početak neznatno, ali možda vremenom i značajno će smanjiti zagađenje u gradovima, ali zar ne bi bilo još korisnije da se ukine porez na bicikle? Da bi se pokrenuli ne treba ni sagorevanje uglja, ni uništavanje reka za proizvodnju struje, bicikl sagoreva jedini mast onog koji ga vozi. Možda bi bilo još bolje da se ulože značajnija sredstva u biciklističku infrastrukturu i poboljšaju zakoni vezani za bicikle...
  • ex chapman

    30.12.2019 12:25
    porez na sirotinju
    svaka cast borcima za coveciju okolinu. i treba da bude oslobodjen poreza onaj ko ne zagadju
    sad posebno je pitanje da li onaj ko trosi struju ne zagadjuje okolinu, kad znamo da najveci deo struje na svetu i dalje dolazi iz elektrana koje itekako zagadjuju
    ALI - bogati treba da placaju veci porez od siromasnih? dakle siromasnima treba umanjiti (najsiromasnijima i ukinuti) sve poreze, prireze i takse, a bogatima povecati porez. i sprovoditi rigoroznu kontolu izbegavanja placanja - i koga uhvate odmah za noge obesiti kod Miletica
    e to ja zovem pravicnim oporezivanjem
    a ne kad krimosi uvoze kola na ime nekog invalida da ne plate dazbine - pa im jos i to nije dosta, nego zloupotrebljavaju tu invalidsku nalepnicu da parkiraju na mestu za invalide. zdrav, prav, konju rep da iscupa a nije ga sramota da se vozi u auto sa invalidskom nalepnicom. cekaj! to me na nekog podseca! nije bas bila nalepnica, ali bilo je nesto, kao ne vidim dobro pa ne moram u vojsku, jel da?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.