"Ulaže se u naoružanje, ali ne u kadrove Vojske Srbije"

I pored procena da je oružana agresija na Srbiju malo verovatna, proteklih nekoliko godina vlast potencira neophodnost jačanja vojske, kao garanta sigurnosti ne samo zemlje, nego i regiona.

Opremanje Vojska Srbije, razvoj novih sistema naoružanja i mogućnost vraćanja obaveze služenja vojnog roka česta su tema u medijima, naročito onim kojima je ciljna grupa šira javnost.

Zvaničnici ističu da je 2018. uloženo više od milijardu evra u naoružanje i vojnu opremu (NVO), što je najviše u regionu (ne računajući Rumuniju), da je naše vazduhoplovstvo u stanju da zaštiti bezbednost i sigurnost našeg neba i zemlje i da će VS, do 2021. godine, raspolagati sa 90, potpuno novih, sistema NVO, s tim da domaći proizvodi nisu dovoljni za oslonac na sopstvene snage.

Međutim, stručnjaci smatraju da su upitni netransparentnost trošenja budžetskih sredstava, prenaglašenost nužnosti jačanja oružanih snaga, podsticanje nespokoja građana i neumesno samoreklamerstvo.

Istovremeno, nedovoljno pažnje poklanja se civilnoj odbrani, drugim snagama odbrane, popuni ljudskim resursima i poboljšanju standarda zaposlenih.

“Upravo je nedostatak shvatanja značaja ulaganja u kadrove i afirmaciju ljudskih resursa doveo do toga da VS nije više poželjan poslodavac, te postoji opasnost da uskoro, zbog neadekvatno rešenog socijalnog položaja i radno-pravnog statusa velikog broja zaposlenih i izostanka motivacije i razumevanja, nastupi ozbiljna kadrovska kriza, koja može uzrokovati zastoj, pa i neuspeh u ostvarenju zacrtanih ciljeva”, smatra Petar Radojčić general-potpukovnik u penziji, zamenik predsednika Saveta za strateške politike.

Na to ukazuje i Vojni sindikat Srbije ispoljavajući, zbog nagomilanih problema, nezadovoljstvo koje je kulminiralo krajem 2016. godine.

Opširnije na sajtu Danasa.

  • Bili Piton

    06.01.2020 04:06
    Pitanja
    Kako se ne ulaze u kadrove? Zar nije ministsr vojni za 15 dana odsluzio vojni rok? Od oruzja moze da se uzme provizija, a od ljudi?
    Zar ne shvatate da ce nas, kad odu svi koji mogu da odu, braniti clanovi SNS i botovi? 700.000 ljutih ratnika, zar to nije mocna sila? Koji neprijatelj ce moci da izdrzi njihove komentare? Kako ce neprijatelj da se bori protiv minusa na svoje komentare?
  • Wolfgang

    05.01.2020 21:57
    Jaka i ponosna država, slab i ponižen čovek. Tako mi radimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija