Počinje popis ptica močvarica u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da će od danas do 30. januara sprovoditi Međunarodni popis ptica vodenih staništa (International Waterbird Census – IWC).
Nekoliko stotina članova i volontera Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u narednim danima će obići reke, jezera, bare, akumulacije, ribnjake, kanale i slična vodena staništa u potrazi za pticama, navedeno je u saopštenju.
 
Ornitolozi i ljubitelji ptica lociraće i prebrojati divlje patke, guske, barske koke, ždralove, čaplje, ronce, gnjurce, kormorane, galebove, šljuke i brojne druge vrste divljih ptica koje žive uz vodena staništa, poput ugroženog belorepana i crnog orla. Istaknuto je da će posebna pažnja tokom ovogodišnjeg popisa biti posvećena prebrojavanju i utvrdjivanju starosne strukture tri vrste labudova kojih se mogu videti u Evropi i Srbiji i to labuda grpca, velikog i malog labuda.
 
"Cilj ovog istraživanja je obilazak celokupnih tokova naših najvećih reka poput Dunava, Save, Tise, Zapadne Morave i Drine radi prebrojavanja i praćenja kretanja ptica. Prebrojavanje ptica na Dunavu ove, kao i ranijih godina, radiće se sa vode i sa kopna i to nam je najveći izazov", kazao je koordinator popisa ptica iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Marko Šćiban.
 
On je naveo da ptice močvarice postaju sve ugroženije širom sveta, prvenstveno zbog gubitka staništa, ali i tamo gde postoje odgovarajući stanišni uslovi ptice vodenih staništa nailaze na brojne probleme koje uzrokuju ljudi, poput trovanja olovnom sačmom. Podseća se i da se prema istraživanju, koje su uradili ornitolozi iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica, u Srbiji u ribnjake, jezera i reke nakon lova godišnje dospe oko 5,5 tona olovne sačme.
 
Pored evidentiranja vrsta i brojnosti uočenih ptica, istraživači će beležiti i da li se na vodenim površinama koje se obilaze lovi, pratiće kakvo je stanje ekosistema, obala i šuma u priobalju reka. Učešće u zimskom popisu ptica odvija se na volonterskoj osnovi.
 
Nakon završenog popisa, svi podaci o zabeleženim i izbrojanim pticama u Srbiji biće prosledjeni u svetsku bazu podataka, u Biro za istraživanje vodenih ptica u Holandiju, kao i nadležnim zavodima za zaštitu prirode u Beogradu i Novom Sadu.
 
Međunarodni popis ptica močvarica je jedna od najstarijih istraživačkih akcija koja se na prostoru Srbije sprovodi od 1982. godine.
  • Lovac

    11.01.2020 09:31
    Patke i guske
    Ajde požurite sa tim brojanjem, pa da idemo u lov.Brzo će kraj lovne sezone!!
  • Dmitar

    11.01.2020 01:12
    Briga za ptice
    Nisam primetio da je neko podržao ovo udruženje tokom brojanja ptica. Izivnite ako grešim. Gde su sad velike firme iz Novog Sada i Vojvodine da im pruže malo podrške kao što daju šakom i kapom za sportske klubove. Zima, hladno, treba oko vode hodati, gledati i brojati po ceo dan. A dajte i pticama malo hrane ako možete. Ja svakog dana makar u parkiću kod sebe ostavim po kilogram ili dva kukuruza. Naviklo se celo jato golubova i dve prelepe kumrije da dolaze. Bude nekad i svraka. Ako smo ljudi, moramo pomoći slabijima od sebe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija