Formirana radna grupa za zabranu rada prodavnica nedeljom

Ministar trgovine Rasim Ljajić doneo je rešenje o formiranju radne grupe čiji zadatak je sagledavanje svih aspekata eventualne odluke o zabrani rada nedeljom trgovinskih objekata u Srbiji.
Formirana radna grupa za zabranu rada prodavnica nedeljom
Foto: Pixabay
Radna grupa će u narednom periodu sačiniti analizu efekata primene odluke o zabrani rada nedeljom u državama Evropske unije koje su se odlučile za taj potez, ali će u obzir biti uzeti i različiti alternativni modeli, saopšteno je iz ministarstva.
 
Eventualna odluka o zabrani rada nedeljom mora biti pravno utemeljena kako Srbija ne bi ponovila greške nekih drugih država, gde je, kao na primer u Hrvatskoj, takvo rešenje bilo predmet spora pred ustavnim sudom, navode u ministarstvu.  Ministarstvo trgovine saopštava da će uraditi sveobuhvatno istraživanje u koje će biti uključeni trgovci, dobavljači, potrošači i radnici u trgovini, kako odluka ne bi bila donošena preko kolena.
 
Kako navode, zabrana rada trgovinskih objekata nedeljom ne sme biti politička odluka, već rezultat dijaloga o traženju najboljeg rešenja, u kome će u obzir biti uzeti ekonomski interesi trgovaca i potrošača, kao i socijalni položaj radnika zaposlenih u trgovini.
 
Poverenica: Dan namenjen jačanju porodičnih i prijateljskih veza
 
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pozdravila je odluku Ministarstva trgovine da formira ovu radnu grupu. Janković kaže da je dobro što je reakcija na njenu inicijativu bila izuzetno brza, podsećajući da je inicijativu za dopunu Zakona o trgovini uputila sredinom decembra prošle godine.
 
U inicijativi se pored ostalog navodi da bi se kroz precizno definisanje izuzetaka, moglo propisati pravilo da trgovine ne rade nedeljom.
 
"Nedelja se u tradicionalnoj kulturi u Srbiji shvata kao neradni dan, dan odmora koji je namenjen jačanju porodičnih i prijateljskih veza", navodi Janković.
 
Dodaje da je uvođenje nedelje kao radnog dana i u oblastima koje nisu od egzistencijalnog značaja posledica ubrzanog načina života i promena koje su se desile u poslednjoj dekadi 20. veka, koje su gotovo neopaženo postale sastavni deo našeg života. Podseća i da je u sektoru trgovine zaposleno je 200.000 radnika, od čega je više od 70 odsto žene.
  • Draganica

    22.01.2020 23:21
    Radim u jednom hipermarketu. Jedne nedelje radim prvu smenu, sledeće nedelje drugu, samo jedan slobodan dan nedeljno. U nedelji kad radim drugu smenu radim od 15 do 22 h a sutradan ujutru (znači, ponedeljak) radim već od 8h a ponekad i od 7h. Svakom ko je za rad nedeljom iskreno želim da radi svakog dana u nedelji bez slobodnog dana. Nije bitno da li smo trgovci, lekari, policajci, nastavnici, čitači ulica, najvažnije je da budemo LJUDI.
  • Goran

    20.01.2020 08:36
    Pa daj otkaz toliko tih prodavnica ima ,,a ne da radiš kod kineza bez slobodnog dana..
  • Tina

    19.01.2020 23:18
    Vrsac
    A sta je sa nama koji radimo kod kineza jedan dan slobodan u toku meseca mi ne treba da imamo slibodno nikako najbolje da ostanemo ceo dan da rasimo i prespavamo tamo sramota.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.