Uvodi se registar poslodavaca koji krše prava osoba sa invaliditetom

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević najavio je uvođenje registra poslodavaca koji su kršili prava osoba sa invaliditetom, kao i bolju kontrolu kako troše novac centri za socijalni rad na lokalnom nivou.
Uvodi se registar poslodavaca koji krše prava osoba sa invaliditetom
Foto: Pixabay
Ministar je predstavljajući rezultat rada svog resora, istakao da će, pored registra za poslodavce koji posluju na crno, u 2020. godini biti formiran i registar poslodavaca koji krše prava osoba sa invaliditetom.
 
Ministarstvo ove godine očekuje niz projekata renoviranja domova za stare, centara za socijalni rad, izgradnju sportske hale za decu bez roditelja.
 
Podsetimo, inspektorat rada objavio je spisak poslodavaca koji su od 23. jula do 18. decembra 2019. godine povredili prava radnica po osnovu trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva radi nege deteta i odsustva radi posebne nege deteta.
 
Na spisku koji je objavljen na sajtu Ministarstva za rad nalazi se 28 firmi od kojih su četiri iz Novog Sada. U pitanju su firme "Stylos" DOO, "Bomar" DOO, "TDC" DOO i "Branislav Komazec PR Sho Fair". Za sve četiri firme podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnih postupaka. 
 
Navedene firme su na listu dospele nakon prijave kršenja prava trudnica ili porodilja Inspekciji rada i pošto je taj organ utvrdio da postoji prekršaj.
 
Prva lista nesavesnih poslodavaca koji krše prava trudnica i porodilja objavljena je u septembru 2019. godine kada su radnice prijavile osam poslodavaca. Tada je, u saradnji sa Inspekcijom rada i Ministarstvom za rad, Centar za mame počeo mesečno objavljivanje crnih lista poslodavaca koji krše prava trudnica i porodilja.
 
Jedan od glavnih ciljeva objavljivanja ovih podataka je, kako je tada objasnila direktorka Centra za mame Jovana Ružičić, ohrabrivanje mama da se bore za svoja prava i prijave kršenja istih Inspekciji rada. Posredno, to bi trebalo da utiče i na poslodavce u Srbiji da poštuju zakone.
  • Bili Kid

    14.01.2020 18:46
    Opet ovaj sofer. Pa da li ovaj blesav narod ima 2 grama mozga?
  • NS

    14.01.2020 06:53
    @Nebojša
    Ministarstvo rada svake godine objavi listu poslodavaca koji su imali radnike na crno. Sto se tice isplate minimalca, a ostalo na ruke, to nije jednostavna stvar, jer cesto radnici koji prijave tu situaciju izjave kad dodje inspekcija rada da rade za minimalac u strahu da je dobiju otkaz. Tu bi drzava trebala da propise zakonski minimum zarade po zanimanjima, stepenu obrazovanja i radnom mestu. Sve je ovo posledica loseg stanja zivotnog standarda, niskih zarada i visoke nezaposlenosti.
  • dragan perković

    13.01.2020 20:10
    Ah
    Počnite od APTIV i Lear.Ne samo da ne zapošljavaju invalide već se ni ne javljaju kad ih odbiju.Ne samo to novo zaposleni i bez položenog testa odmah rade,rade bez radnog odela.Al kome javto pričam ne kvalufikovanom ,studentu mega trenda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija