Brnabić: Zagađenost vazduha nije veća nego prethodnih godina, nema razloga za paniku

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da zagađenost vazduha u Srbiji "nije ništa veća" nego prethodnih godina, već da su vremenski uslovi "jako loši".
Brnabić: Zagađenost vazduha nije veća nego prethodnih godina, nema razloga za paniku
Foto: 021.rs
Ona je za Prvu televiziju rekla da po podacima Ministarstva zdravlja i Instituta Batut, "nema mesta panici".
 
"Ključni problem su individualna ložišta. Zato moramo naći način kako da radimo sa građanima da se priključuju na sistem centralnog grejanja", kazala je premijerka.
 
Brnabić je navela da je "nešto veće zagađenje" vazduha zbog meteoroloških prilika, ali i povećanog broja automobila, jer ih je "samo u Beogradu 80.000 više nego pre pet-šest godina".
 
Po njenim rečima, na hitnom sastanku koji je tim povodom ranije danas održan u Vladi Srbije, doneta je odluka o formiranju tela koje će koordinirati rad svih državnih organa, obaveštavati javnost i predlagati i analizirati efekte mera koje se sprovode u cilju zaštite životne sredine.
 
"Prethodnih godina smo uložili više od 450 miliona evra samo u filtere za termoelektrane, više od 500 miliona evra u gasifikaciju kako bi zamenili grejanje na mazut a u budžetu za 2020. godinu smo obezbedili subvencije za kupovinu hibridnih vozila. Radimo i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova kako bi pojačali kontrolu emisije izduvnih gasova na tehničkim pregledima", rekla je Ana Brnabić.
 
Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je danas upitao da li je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan "živ", premijerka je rekla da ministar nije dovoljno objasnio građanima kakva je situacija sa zagađenjem vazduha i što nije dovoljno koordinisao rad na rešavanju tog problema.
 
"Zvao me je predsednik jutros u pet do osam i pitao da li je Trivan živ i da malo probudimo ministre iz SPS. Ne postoji razlog da ministar ne izađe sa informacijama pred građane. Potrebna je koordinacija unutar Vlade Srbije i formiranjem radnog tela, imaćemo mnogo više koordinisanu akciju tako da svi znamo šta radi leva, šta desna ruka, a šta glava", rekla je premijerka.
 
Kao najveći efekti koji negativno utiču na kvalitet vazduha označena su kućna ložišta, grejanje na fosilna goriva, veliki broj motornih vozila i nepovoljni meteorološki uslovi. Podaci Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da, kako navode, nema dramatičnih promena u stepenu zagađenja u odnosu na ranije godine.
  • JecaNS

    16.01.2020 09:45
    Vazduh nije zagadjen, a mi u Evropi na prvom mestu po aerozagađenju. Koliko bezobrazluka od dotičnih "naprednjaka". Šta reći, nego zlatno doba.
  • pa šta!

    16.01.2020 06:59
    Zvao ju je u pet do osam?
    Da...od svega što je izjavila mislim da mi je ovo najbitnija stvar jer eto, da se zna i da ustaju i pričaju ujutru:)
    Nema ništa od ovoga...
  • Dragan

    16.01.2020 06:36
    Ah
    Zabraniti rad NISu jer proizvide neispravni gorivo i gas.U benzinu i gasu ogromna količina nečistoća.Benzin naj lošijeg kvaliteta u Evropi.Naftagas je bioo NASA za NIS.Palili ste badnjak.E posle gorenja ide dim,pa čađ.Sekli ste "bolesna" drveća.Uživajte.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.