Goati: Cenzus ne može da se menja jednostrano četiri meseca pred izbore

Najave koje dolaze iz samog vrha vlasti da bi cenzus za predstojeće parlamentarne i lokalne izbore mogao da bude spušten sa pet na tri odsto, nisu u dobroj praksi izbornog zakonodavstva, ocenio je u izjavi za N1 politikolog Vladimir Goati.
Goati: Cenzus ne može da se menja jednostrano četiri meseca pred izbore
Foto: 021.rs
Bez obzira na to da li je izborni prag tri ili pet odsto, reč je o bitnom elementu izbornog sistema, koji ne može jednostrano da se menja tri-četiri meseca pred održavanje izbora. Takva odluka bila bi praktično nametnuta, jer o tome prethodno nije bilo nikakve rasprave”, objasnio je profesor Goati, dodajući da su nedavne izmene tri zakona koji se tiču izborne materije donete sporazumno, što se, kako kaže, može tolerisati.
 
Prema njegovim rečima, u međunarodnom pravu koje se tiče izbora, pravilo je da se suštinske odluke poput određivanja cenzusa ne donose u izbornoj godini bez šireg sporazuma političkih aktera.
 
Da bi takva promena u izbornom zakonu tri ili četiri meseca pred glasanje bila presedan tvrdi i Bojan Klačar iz Cesida, koji je u izjavi za N1 istakao da se smanjenjem cenzusa zalazi u neku vrstu pravne nesigurnosti i nepotrebne promene pravila igre uoči glasanja.
 
"Legitimno je razgovarati o cenzusu i ne postoji pravilo da je cenzus od pet odsto bolji od cenzusa od tri, ali nije prethodila analiza, ne znamo šta je motiv koji je podstakao predsednika da izađe s tom idejom. Ako se rešava problem pluralizma u parlamentu, to nije probnlem, videćemo da u parlamentu imamo više od deset stranaka, sada mislim da ih ima 15. Nedostaje analiza, menjaju se pravila igre i unosi se neka vrsta nesigurnosti. Neće svim akterima biti ista pravila, jer možda imate neke stranke koje su pravile strategiju na pet odsto i da su bespotrebno trošile sredstva", naveo je Goati.
  • Observer

    17.01.2020 23:03
    Bojkot boli?
    Po botovskoj agilnosti u pokušaju osujećenja opravdanog narodnog bojkota “izbora”, vidi se realna panika u redovima aktuelnog režima.
  • @LiManDolmaPaor

    17.01.2020 17:39
    Bot tri u jedan se aktivirao zajedno sa drugim Blerovcem Vevercem u odbranu lika i dela gazde im......
    :)

  • LiMan

    17.01.2020 14:30
    Е па
    Prn...li su u šašu svi znani i neznani đilasoidi, sa tim njivim bojkotiranjem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.