EPS: Ulaganja u oblasti kvaliteta vazduha oko 650 miliona evra

Prioritet Elektroprivrede Srbije (EPS) u zaštiti životne sredine i najveći obim ulaganja od oko 650 miliona evra predviđen je u oblasti zaštite kvaliteta vazduha, kroz izgradnju sistema za odsumporavanje dimnih gasova i primarne i sekundarne mere za smanjene emisije azotnih oksida u termoelektranama, rečeno je danas u EPS-u.
EPS: Ulaganja u oblasti kvaliteta vazduha oko 650 miliona evra
Foto: Pixabay
Time EPS ispunjava stroge ekološke standarde EU i spušta emisije ispod granica predviđenih domaćom i evropskom regulativom, navode u tom javnom preduzeću. Ukupne dodatne ekološke investicije EPS-a u narednim godinama planirane su u vrednosti više od milijardu evra u niz projekata kojima se štite vazduh, voda i zemljište i poboljšava kvalitet životne sredine.
 
U EPS-u je 2001. godine počeo proces obnavlјanja, a potom i revitalizacije i modernizacije proizvodnih kapaciteta, sa povećanjima snage i unapređenjem zaštite životne sredine, a sve u cilјu očuvanja sigurnosti snabdevanja, povećanja energetske efikasnosti postrojenja i dostizanju standarda koji važe u EU.
 
Do sada je na svim termoelektranama završena rekonstrukcija elektrofiltera čime su značajno smanjene emisije praškastih materija odnosno PM čestica. U to je od 2004. godine do sada uloženo 97 miliona evra, a rezultat su, kako navode u EPS-u, 2,5 puta manje emisije praškastih materija u 2018. godini nego u 2011. godini. EPS je završio izgradnju postrojenja u TE "Kostolac B" u šta je uloženo 96 miliona evra i garancijska merenja su pokazala da su emisije sumpor-dioksida (SO2) znatno ispod važećeg evropskog standarda od 200 miligrama po kubnom metru.
 
"Najvredniji projekat, čija je realizacija u toku, u koji će biti uloženo 217 miliona evra, obezbediće sistem za odsumporavanje dimnih gasova za četiri bloka TENT A. To je jedna od najvažnijih investicija u regionu zbog visine finansijskih ulaganja i pozitivnih ekoloških efekata, kao i zbog ispunjavanja obaveza prema Energetskoj zajednici", ističu u EPS-u.
 
Planirani su i projekti za preostala dva bloka u TENT A, kao i blokove u TENT B, TE "Kostolac A" i novi blok "Kostolac B3" čija izgradnja je u toku.
  • w/e

    18.01.2020 10:43
    rip
    Mozda ce da uvezu himalajski vazduh u balonima? Videli smo vec da pruga do Azije funkcionise..
  • Gorm

    17.01.2020 19:04
    Eh bando, zaboravljate da nas 30.000 radi tamo. A mnogi od nas znaju šta sve (ne)može da se uradi sa 650 miliona evra. Neće me mrzeti da svakome koga bude interesovalo objasnim zašto 650 miliona nije dovoljno za to o čemu je reč. Sto*o lažljiva! Da narode, za preko 50% svog zagađenja vazduha u Srbiji zaslužan je EPS. Mrzite nas, tužite nas, sa vrata nam ne sjašite... Ne borite se za pravdu, borite se za zdravlje sopstvene dece! Ustaj!
  • heh

    17.01.2020 18:46
    a na sta su otisli novci?
    Cekaj prvo da se formira JP da formira radnu grupu, pa jos jedno JP da izabere radnu grupu, pa jos jedno JP za svaki slucaj ako radna grupa ne bude efikasna, pa jos jedno JP da raspise tender, pa jos jedno JP da sprovede tender, pa jos jedno JP da sprovede odluke tendera, pa jos jedno JP da nabavi filtere i ostalu robu, pa jos jedno JP da postavi svu zastitu, pa jos jedno JP da regulise kako da se nadgleda, pa jos jedno JP da raspise tender za odrzavanje toga, pa jos jedno... Naravno, svako da ima po 50 zaposlenih, od toga barem polovina sefovi i barem petina direktori.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.