Jovićević: Nije bilo pritužbi na žiri NIN-ove nagrade sve do finala, motiv je očito zavist pisaca

Spisak potpisnika takozvane peticije čine i dobitnici NIN-ove nagrade, kao i oni koji su bili ove godine u konkurenciji, a koji tada nisu postavljali pitanje kompetentnosti žirija, izjavio je za Fonet urednik kulturne rubrike nedeljnika NIN Dragan Jovićević.
"Mi smo još proletos objavili ko čini sastav NIN-ovog žirija, i nije bilo pritužbi sve do samog finala", podseća Jovićević. Zato je, prema njegovoj oceni, jedino jasno da su motivi osujećenost i zavist pojedinih pisaca, kojima bi verovatno odgovaralo da oni sami biraju žiri za dodelu najznačajnije književne nagrade.
 
"Dok do toga ne dođe, o članovima žirija odlučivaće isključivo kolegijum NIN-a, koji stoji iza stručnosti svakog od petoro odabranih kritičara", poručio je Jovićević.
 
S druge strane, on napominje da ga ne zbunjuje "isuviše emocionalna dimenzija samog saopštenja" i ističe da nagrada nedeljnika NIN "ostaje najznačajnije književno priznanje kod nas, svidelo se to nekome ili ne".
 
"Sasvim je logično da svako ko piše i objavljuje teži da je i osvoji, ali i da za mnoge ono deluje nedostižno", smatra Jovićević.
 
Primećuje da se "takozvani bojkot odnosi samo na NIN-ovu nagradu, a da se ne spominje ni jedna od 500 drugih, za koje konkurišu isti pisci koji su se ove godine našli u najužem izboru za NIN-ovo priznanje".
 
Prema Jovićevićevim rečima, tužno je da se još prebrojavaju krvna zrnca i govori o krajnje neknjiževnim aspektima same nagrade. 
 
Podsetimo, grupa srpskih pisaca u pismu javnosti, pod naslovom "Bojkot NIN-ove nagrade", ukazuje da o ovom književnom priznanju odlučuju "što stručno, što moralno, a najčešće i stručno i moralno nekompetentni ljudi, za koje nije jasno po kom merilu su birani".
 
Među osamnaestoro potpisnika ovog teksta, nalaze se dvojica ranijih laureata ovog priznanja, akademik Miro Vuksanović i Vladimir Tabašević, a uz njih su Emir Kusturica, Vladimir Kecmanović, Slobodan Vladušić, Nikola Malović, Dejan Stojiljković, Ljubica Arsić...
 
Inače, dobitnik 66. NIN-ove nagrade biće saopšten danas.
  • /

    20.01.2020 11:31
    /
    a cemu nagrade ako nisu k'o svet novcane?
  • Veverac

    20.01.2020 10:56
    @0.5 sec
    Dakle, to znači da je ovogodišnja NIN-ova "nagrada" predstava pod nazivom - autošovinistička farsa...
  • Scotch Bonnet

    20.01.2020 10:12
    Bože koliko sam samo voleo taj NIN.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.