Grupa pisaca bojkotuje NIN-ovu nagradu, smatraju da je žiri sporan

Uoči proglašenja dobitnika 66. NIN-ove nagrade za najbolji roman godine, grupa pisaca različitih generacija uputila je pismo javnosti pod naslovom "Bojkot NIN-ove nagrade", pišu "Novosti".
Grupa pisaca bojkotuje NIN-ovu nagradu, smatraju da je žiri sporan
Foto: Pixabay
Tekst pisma potpisalo je 18 pisaca, koji dovode u pitanje kompetentnost žirija i njegove kriterijume, kao i ideološku obojenost nagrade i romana koji se njome promovišu, navodi list.
 
U pismu se ocenjuje da ovogodišnji žiri ne ispunjava ni minimalni uslov da njegovi članovi sistematski prate savremeni domaći roman.
 
"U skladu sa tim, dobijen je i uži izbor od deset romana, koji, čast izuzecima, predstavlja tragikomični pokušaj da se poetička proizvoljnost promoviše kao idejni pluralizam, jalova politička korektnost kao slobodoumlje, a da se provincijalna, kolonijalna svest proglasi kosmopolitizmom", stoji u pismu koje prenose "Novosti".
 
Potpisnici pisma od svojih izdavača zahtevaju da ne prijavljuju njihova dela za NIN-ovu nagradu, a od ovog i narednih "verovatno jednako spornih žirija" da ih neprijavljene ne uzimaju u obzir.
 
Među osamnaestoro potpisnika nalaze se dvojica ranijih laureata, akademik Miro Vuksanović i Vladimir Tabašević, a tu su, pored ostalih i Emir Kusturica, Vladimir Kecmanović, Slobodan Vladušić, Nikola Malović, Dejan Stojiljković, Ljubica Arsić....
 
Ime pobednika Ninove nagrade saopštiće u ponedeljak žiri kojim predsedava Teofil Pančić, a u njemu su i Branko Kukić, Marija Nenezić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević.
 
U najužem izboru našli su se romani Milenka Bodirogića "Po šumama i gorama", Slobodana Tišme "Grozota ili...", Steva Grabovca "Mulat albino komarac", Ane Vučković "Jugoslav" i Saše Ilića "Pas i kontrabas".
  • Majda

    20.01.2020 09:02
    Kad nisu usli u uzi izbor
    Prvo su se neki od njih hvalili sto su u sirem izboru, a onda kad nisu usli u uzi, ne valja ziri.Ne kazem da ziri valja, ali svi ti potpisnici su vrlo diskutabilni. Interesuje me samo koliko ljudi je procitalo Vuksanovica i Tabasevica i da li su te knjige zavredile Ninovu nagradu? Sigurno nisu:)
  • Elegični

    19.01.2020 20:52
    To kako se pisci i "pisci" bore za ovu nagradu i pljuju je potvrđuje tezu da para u kulturi ima samo su se do sada delile uvek istima, sad su na red došli neki drugi, možda Bg smeta što je u trci više od jednog ns pusca. Baš grozota.
    A ovsj Tabašević baš nema stida, a ni mozgs, ps pljunuo je sam sebe se
  • Vertigo

    19.01.2020 19:38
    @Marko
    Samo bih se nadovezao sa jednim pitanjem: šta je veleučeni Teofil završio posle gimnazije? Ništa. Pa, po kojoj logici je lik koji nema ni višu školu (a kamoli fakultet) zaslužio da bude predsednik komisije za dodelu dotične "nagrade"? Svojim dugogodišnjim sorosoidno-drugosrbijanskim stažom, naravno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.