Beljanski: Predlog da predsednik postavlja sudije suprotan vladavini prava

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski izjavio je da je predlog državnog sekretara u Ministarstvu pravde Radomira Ilića da predsednik Srbije treba da postavlja sudije i tužioce suprotan principu vladavine prava.
Beljanski: Predlog da predsednik postavlja sudije suprotan vladavini prava
Foto: Pixabay
"Takva izjava predstavlja očigledno nerazumevanje odnosa tri grane vlasti i nerazumevanje značaja sudstva i pravosuđa uopšte", rekao je Beljanski agenciji Beta.
 
Prema njegovim rečima, smisao ustavnih izmena u delu pravosuđa je bio upravo taj da se smanji politički uticaj od strane izvršne vlasti na pravosuđe.
 
"Ovakvim izjavama iz ministarstva zapravo se najavljuje povećanje takvih uticaja i moguće uvođenje kontrole rada koji je protivna vladavini prava i suprotna tradiciji koja kod nas postoji", kazao je Beljanski.
 
Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić ranije je izjavio da Srbija mora da promeni Ustav i "pravila igre", te da pravosuđe mora da dobije eksternu kontrolu.
 
"Mi imamo primer Francuske gde sudstvo nije grana vlasti, već autoritet, a sudije i tužioce postavlja predsednik", rekao je Ilić za TV Prva i dodao da je to primer "dobre prakse".
  • Garavi

    21.01.2020 05:16
    Pitanje
    Kome odgovaraju sudije i tuzioci? Sta ih obavezuje da sude po zakonu i ko moze da ih kazni?Kakva je njihova nezavisnost u teoriji ne znam, ali u praksi su itekako zavisni od volje mocnih i bogatih, od partija i naravno, od UDB-e, BIA-e ili kako se vec sad zove lokalna varijanta KGB, da ne kazem NKVD.
    Podela vlasti? Sta je sa podelom odgovoronosti i obaveza? Zna se kako se moze izbeci odgovornost za teska krivicna dela, pa se onda takva dela ponavljaju, a ulice pretvaraju u bojna polja.
    Za to vreme, sudovi ucestvuju u legalizovanoj otimacini od obicnih gradjana putem izvrsitelja, a deo svojih poslova su preneli na privatne preduzetnike - notare. Da li je ikad iko pomislio da drugacije ustroji izvrsenje u okviru sudova, pa da izvrsitelji ne budu potrebni? Isto pitanje za notare.
    Kako iko ikad moze biti nezavisan ako je deo sistema? Robinson Kruso je bio nezavisan od drugih ljudi, ali je itekako zavisio od ekosistema svog ostrva. E, tako su sudije nezavisni od zakona, a zavisni od svega ostalog.
    I jos jedno pitanje za g. Beljanskog: kad ce advokati poceti da placaju porez kako treba i uvesti fiskalne kase?
    Zasto se u tzv. demokratiji samo od sudstva i medija zahteva da budu nezavisni? Zar ne bi bilo divno imati i nezavisne lekare, inzenjere, sofere GSP, automehanicare, elektricare? To bi bio pravi demokratski paka..., htedoh reci raj.
  • Mučenik

    20.01.2020 20:41
    U MESTO NARODA, PREDSEDNIK JE
    Gospodine sekretaru, ne mora da budeš toliki dupeuvlakač i tip bez sopstvenog konstruktivnog predloga, već klimoglavstvom i ponižavanjem sebe i kompletno zakonodavstvo zemlje, uradi sve. Da li ti uopšte znaš da tvoj favorit je vlasnik Srbije, predsednik, premijer, ministar svih ministarstava, Zakon, Ustav i dežurni krivac za sve što se događa u toj zemlji na brdovitom Balkanu. On donosi odluke, on ukida sve što misli da treba da se ukine, veliča sve i što je propalo. Otimao neustavno penzije četiri godine, a kada prestao sa otimačinom zahvalio se, sa nipodaštavanjem penzionera, svima redom i onima kojima nije otimao penzionersku prinadležnost. On sa vama klimoglavcima, koji ne mislite svojom glavom, doveo je građane do najveće bede u Evropi. Prosek plate za njegovu vladavinu od 2012. do sada je porasla za 100 evra, prosečna penzija za 4,4 evra ili ako se računa u dinarima 1.376 dinara, a priča da su naše plate veće no u Nemačkoj.Da li to ima veze sa pameti i intelektom, pitam te klimoglavcu.Na kraju, osim izbora sudija, daj te mu neka određuje i ko će koju ulicu da čisti, ko koji kiosk će držati, dajte mu da piše jelovnik po kafanama i tamo gde nema hrane i raspored odlaska u toaletu, osim u u nužnim slučajevima, kada dotični mora da ode,kako ne bi se uneredio. Kontrolu izvršenja uradiće neko od vas šlihtera i "pašćad". Sa ovakvima kao što si ti sekretaru i većina ministara ne piše se dobro ni građanima, ni vama, a bogami i zemlji sa vašim kupljenim diplomama, i plagijatima.
  • Zeljko85

    20.01.2020 19:02
    Predlog odbijen
    Predsednik Vučić je već odbio takav predlog tako da Beljanski nije ni morao da se javlja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.