Telekomova firma pobeđuje na tenderima, a krši prava radnika

Državna kompanija Telus tokom 2017. i 2018. godine dobila je više javnih nabavki za pružanje usluge fizičko-tehničkog obezbeđenja i održavanja higijene u Pošti Srbije i Telekomu Srbije, iako je godinu dana pre toga prekršajno kažnjena zbog nepoštovanje zakona iz oblasti radnih odnosa.
Kako navodi portal Radnik.rs, Telus je zbog prekršajne kazne u visini od 100.000 dinara izrečene 2016. godine, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, trebalo da bude diskvalifikovan na tenderima koje raspisuju javna preduzeća.
 
Tokom inspekcijskog nadzora u prostorijama Telekoma u Pančevu 2015. godine zatečen je radnik Telusa i utvrđeno je da u poslovnim prostorijama gde je radnik angažovan Telus nije držao primerak ili kopiju njegovog ugovora o radu.
 
Dodaje se da je tokom jedne javne nabavke iz 2019. godine Telus pobedio, ali da je Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki upravo zbog te presude delimično poništila postupak.
 
Uprkos tome, u nedavno objavljenom izveštaju Državne revizorske institucije (DRI) se navodi da je Telus dobio tendere javnih preduzeća i državnih institucija vredne više stotina miliona dinara Pošte Srbije i Telekoma Srbija.
 
Telus je nakon osnivanja 2005. godine preuzeo zaposlene u Telekom Srbija i Pošta Srbije Beograd koji su radili na poslovima fizičkog obezbeđenja i održavanja higijene, a sada istim firmama pruža iste te usluge.
 
Telus je zatvoreno akcionarsko društvo sa 100 odsto vlasničkog udela Telekoma Srbije, a svoje usluge, između ostalog, nudi i Vladi Srbije, organima nekoliko ministarstava, Republičkog geodetskog zavoda, filijalama Banke Poštanska Štedionica.
 
Opširnije čirajte u tekstu portala Radnik.rs.
  • Cica

    27.07.2020 13:18
    Pp poslovi
    Kome da se obratimo mi koji radimo u Telusu na pp poslove a radimo godinama pod tim ugovorom samo nam menjaju agencije.čas Aba cas tekus pro.trenutno smo na pp ugovoru u telusu pro a iznajmljeni smo u policiji.Dali imaju pravo da nas drze napp ugovor a radimo godinama iste poslove u policiji
    Nemamo odmor,bolovanje plata 122 dinara na sat.Dali moze taj ugovor posto mi radimo neprekidno,ali nam oni posle 120 dana promene radno mesto a mi radimo ma istom godinama.Molim vas recite nam dali je to ispravno i kome da se obratimo?
  • Mister

    22.01.2020 00:23
    Telekom je osnovao "ćerku" firmu Telus koja se bavi obezbeđenjem i održavanjem objekata, a onda je Telus osnovao "ćerku" firmu TelusPro koja se bavi održavanjem objekata, i sve su državne firme! Ispumpavanje novca iz Telekoma u crne fondove na profesionalnom nivou. Ovi iz SNS su prevazišli sebe. Bravo.
  • Branislav

    21.01.2020 20:59
    Uh
    Samo mi njih ne pominjite!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija